Review Filem : Everything Everywhere All at Once (2022)

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Filem Everything Everywhere All at Once (2022) merupakan sebuah filem sains fiksyen komedi hitam / aksi yang ditulis dan diarahkan oleh Dan Kwan dan Daniel Scheinert (bersama dikenali sebagai "Daniels"). Dibintangi oleh Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu, Jenny Slate, Harry Shum Jr., James Hong dan Jamie Lee Curtis.  Filem ini ditayang secara rasmi pada 11 Mac 2022 sebagai tayangan terhad di Amerika Syariat. Kemudian, ditayangkan secara meluas di pawagam bermula 8 April 2022. 

EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE


Pengarah : Dan Kwan / Daniel Scheinert
Penulis : Dan Kwan / Daniel Scheinert
Penerbit : Anthony Russo, Joe Russo, Mike Larocca, Dan Kwan, Daniel Scheinert, Jonathan Wang
Pelakon : Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu, Jenny Slate, Harry Shum Jr., James Hong, Jamie Lee Curtis
Sinematografi : Larkin Seiple
Muzik : Son Lux
Durasi : 139 minit
Bajet : $25 juta

Rotten Tomatoes : 97%
Metacritic : 82/100

BARISAN PELAKON FILEM EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

 • Michelle Yeoh sebagai Evelyn Wang 
 • Ke Huy Quan sebagai Waymond Wang, suami Evelyn
 • Stephanie Hsu sebagai Joy Wang / Jobu Tupaki, anak perempuan Evelyn
 • James Hong sebagai Gong Gong (Cantonese 公公, "grandfather"), ayah Evelyn
 • Jamie Lee Curtis sebagai Deirdre Beaubeirdra
 • Tallie Medel sebagai Becky, teman wanita Joy
 • Jenny Slate sebagai Big Nose
 • Harry Shum Jr. sebagai Chad
 • Biff Wiff sebagai Rick
 • Sunita Mani sebagai TV Musical - Queen
 • Aaron Lazar sebagai TV Musical - Soldier
 • Audrey Wasilewski sebagai Alpha RV Officer
 • Daniel Scheinert sebagai District Manager
 • Randy Newman (uncredited) sebagai rakun Chad


SINOPSIS PENUH FILEM EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

Evelyn Wang ialah seorang wanita Cina-Amerika yang mengusahakan kedai dobi yang bergelut dengan suaminya, Waymond. Ketegangan dalam rumah tangga adalah disebabkan kedai dobi MEREKA  diaudit oleh IRS selepas Evelyn tersilap memfailkan cukainya. Selain itu, Waymond cuba memberikan surat cerai kepada Evelyn; Bapa Evelyn, Gong Gong (Kantonis: "datuk"), baru tiba dari China; dan anak perempuan Evelyn, Joy, telah berusaha supaya ibunya untuk menerima teman wanitanya, Becky.


Semasa di bangunan IRS, personaliti Waymond berubah apabila tubuhnya diambil alih sebentar oleh Alpha Waymond. Alpha Waymond menerangkan kepada Evelyn bahawa banyak alam semesta selari wujud, kerana setiap pilihan yang dibuat mencipta alam semesta baharu. Penduduk Alam Semesta Alpha, yang diketuai oleh mendiang Alpha Evelyn, membangunkan teknologi "verse-jumping" yang membolehkan orang ramai mengakses kemahiran, ingatan dan badan rakan sejagat selari mereka. Multiverse sedang diancam oleh Jobu Tupaki, dahulunya Alpha Joy. Fikirannya berkecai selepas Alpha Evelyn mendorongnya untuk verse-jumping secara meluas; Jobu Tupaki kini mengalami semua alam semesta sekaligus dan boleh verse-jumpingt dan memanipulasi jirim sesuka hati. Dia telah mencipta "bagel segala-galanya" seperti lubang hitam yang berpotensi memusnahkan multiverse. Alpha Waymond percaya bahawa Evelyn, sebagai kegagalan terbesar dari semua Evelyns multiverse, sedang diburu oleh Jobu Tupaki kerana potensinya yang belum diterokai boleh membolehkannya mengalahkan Jobu Tupaki.


Evelyn diberi teknologi verse-jumping untuk melawan askar verse-jumping Jobu Tupaki, yang mula berkumpul di bangunan IRS. Evelyn mengetahui rancangan Waymond untuk menceraikannya dan menemui kehidupan lain di mana dia membuat pilihan yang berbeza dan berkembang maju, seperti menjadi ahli kung fu dan bintang filem dan bukannya meninggalkan China bersama Waymond. Alpha Gong Gong mengarahkan Evelyn untuk membunuh Joy untuk menghalang Jobu Tupaki, tetapi Evelyn enggan. Dia memutuskan dia mesti menghadapi Jobu Tupaki dengan memperoleh kuasa yang sama seperti dia, jadi dia verse-jumping berulang kali semasa bertempur dengan anak buah Jobu Tupaki dan askar Alpha Gong Gong. Fikiran Evelyn pecah, dan dia menemui alam semesta pelik lain di mana manusia mempunyai hotdog untuk jari dan tempat dia bekerja bersama seorang chef dengan rakun seperti Ratatouille. Dia mengetahui bahawa Jobu Tupaki tidak mahu memusnahkan segala-galanya — dia mencipta segala-galanya bagel untuk memusnahkan dirinya, dan telah mencari Evelyn yang boleh memahaminya. Jobu Tupaki merasakan bahawa kerana terdapat begitu banyak alam semesta yang luas dan huru-hara yang tidak berkesudahan, tiada apa yang benar-benar penting.


Di alam semesta lain, keluarga Wang hampir kehilangan kedai dobi kerana kesilapan cukai, Alpha Waymond dibunuh oleh Jobu Tupaki, dan Waymond lain menolak Evelyn selepas berpisah selama beberapa dekad. Evelyn hampir terpengaruh dengan perjuangan Jobu Tupaki dan menikam Waymond alam semestanya. Dia akan menyertai Jobu Tupaki dalam memasuki bagel, tetapi berhenti apabila dia mendengar panggilan Waymond untuk berbuat baik. Evelyn menewaskan anak buah Jobu Tupaki dengan menggunakan pengetahuan multiversenya untuk mencari apa yang mencederakan setiap daripada mereka dan membantu mereka. Evelyn menghubungi Jobu Tupaki dan memberitahunya bahawa dia tidak bersendirian dan Evelyn gembira dapat menjalani kehidupan bersamanya, walaupun ia ringkas dan ringkas. Sementara itu, dalam alam semesta selari, Evelyn berdamai dengan Waymond dan Joy. Jobu Tupaki pada mulanya menolak Evelyn, tetapi kembali kepadanya, dan pasangan itu berpelukan.


Dalam epilog, hubungan keluarga telah bertambah baik, Becky adalah sebahagian daripada keluarga, dan mereka kembali ke bangunan IRS pada peluang kedua untuk memfailkan cukai mereka. Semasa juruaudit bercakap, perhatian Evelyn tertumpu seketika kepada dirinya yang silih berganti dan multiverse, sebelum dia bertolak ansur pada masa kini.

ULASAN PENUH FILEM EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

-

Baiklah, sebenarnya aku menonton filem ini hasil ajakan seorang rakan. Pada mulanya aku agak skeptikal tentang filem ini. Memandangkan aku tak pernah dengar tajuknya, trailernya pun aku tak pernah tonton.

Berikut adalah ulasan aku tentang filem Everything Everywhere All at Once.

JALAN CERITA | Jalan cerita filem ini pada asalnya sangat mudah. Tentang sebuah keluarga yang hidup sederhana, menjalani kehidupan dalam keadaan yang agak sukar, ditambab dengan masalah yang dibawakan ahli keluarga yang lain.

Kisah menjadi semakin menarik apabila munculnya elemen multiverse dimana setiap individu mempunyai watak tersendiri dalam universe lain. Lebih menarik apabila Evelyn mampu menggunakan kuasa daripada universe lain. Elemen lucu, kelakar, dan bersahaja menjadikan filem ini sangat kelakar.

Banyak sangat emosi yang aku dapat lihat dipertonjolkan dalam filem ini, daripada gembira, sedih, keliru, marah, dan macam-macam lagi. Aku sendiri menonton filem ini memang sangat terhibur.

WATAK | Okay, melihat pada senarai watak, memang tak banyak sebenarnya watak dalam filem ini. Tetapi setiap watak memainkan peranan yang sangat penting. Pujian pastinya perlu diberikan kepada watak utamanya yang dibawakan oleh Michelle Yeoh. Lakonan beliau memang tidak boleh disangkal lagi.


Begitu juga dengan watak-watak lain, dibawakan dengan sangat hebat. Watak yang dibawakan Ke Huy Quan juga sangat hebat dan berat. Keikhlasan dalam lakonan begitu dirasai.

SINEMATOGRAFI | Sesungguhnya dengan bajet yang sedikit, tidak seperti filem blockbuster yang lain aku tak sangka sinematografi dalam filem ini sangat cantik. Kalau dilihat setiap babaknya dicipta dengan suasana dan dirakam melalui sudut yang dapat menggambarkan keseluruhan jalan cerita.


CGI
| Aku baru terbaca tentang hanya 5 orang sahaja tenaga kerja dalam menghasilkan CGI dan practical effect untuk filem ini. Terbaiklah. Cgi dalam filem ini aku boleh aku katakan setanding dengan filem-filem berbajet besar yang lain.


Keseluruhannya, filem Everything Everywhere All At Once ini merupakan sebuah filem epik, yang mana anda wajib tonton tak kisah sama ada di panggung wayang gambar atau dirumah. Perjalanan ceritanya yang betul-betul menarik dan kisahnya yang menyentuh perasaan. Macam aku sendiri memang berbaloi duit yang dihabiskan untuk membeli tiket menonton filem ini di pawagam.

BINTANG :⭐⭐⭐⭐⭐ 


0 Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment (0)

Previous Post Next Post