Manusia Akhir Zaman 1

Aerill Hassan
2Dan apabila ada dua golongan orang mukmin berperang,maka damaikanlah antara keduanya.Jika salah satu dari keduanya berbuat zalim terhadap yg lain..maka perangilah yg zalim itu,sehingga golongan itu kembali kepada perintah Allah.Jika golongan itu telah kembali kepada perintah Allah,maka damaikanlah antara keduanya dengan adil.Sungguh,Allah mencintai orang-orang yg berlaku adil. Surah al hujrat : ayat 9


 Assalamualaikum dan salam sejahtera..alhamdulillah..lepas solat maghrib angah update entry ni..bukan apa..sebab angah rasa kadang2 kita perlukan sangat2 rahmat/berkat dari Allah..dalam melakukan apa saja.. Kadang2 niat kita tak betul..so kita kena perbetulkan kembali niat..dalam apa jua yg kita lakukan..ya..angah belajar something hari ni..dari pada apa yg angah nampak..daripada apa yg angah perhatikan di sekeliling angah.. Ibu bapa memainkan peranan penting..dlm mendidik anak..apabila gagalnya anak itu dari segi akhlak...so siapa yg perlu dipersalahkan??

Situasi : Lelaki dengan berpakaian seluar pendek..yg menampakkan peha dan lututnya..bermain futsal..sehingga lewat maghrib..kemudian..naik ke atas bilik..dan seterusnya menyebut perkataan memuji Allah..dlm keadaan sebegitu..situasi ni mmg nampak kecik tapi..sejujurnya benda mcm ni yg sgt perlu dititik beratkan..kalau dh hal kecik tak boleh nk jaga..macam mana pulak dgn hal yg lagi besar?? Am i right???

Situasi : Apabila di sesebuah institusi dimana terdapat hampir 100 peratus muslim..ketika waktu solat..hanya 5 peratus sahaja yg solat..yg lain?? Dengan membuat perkara2 bising ketika azan berkumandang..apakah semua ini?? Dimankah tahap keimanan anda?? Sungguh pelik apabila seseorg yg sudah boleh berfikir dgn betul..masih lagi tidak mampu berfikir berkenaan perihal masa depannya kelak..bukan di dunia..tetapi di akhirat.. So..bagi angah..kita sepatutnya beristiqamah..dgn apa yg perlu dititik beratkan..

Wahai orang-orang beriman!Taatlah kepada Allah dan taatlah kepada rasul, dan janganlah kamu merosakkan segala alam kamu.. Surah Muhammad : Ayat 33

Post a Comment

2Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!