ISU HANGAT : DEGREE + DIPLOMA



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Secara jujurnya angah nak cakap yg angah happy dengan apa yg angah buat sekarang.Angah sekarang ni tgh ambil DIPLOMA in MUSIC.Major in CLARINET.bIARLAH ORG NAK KATA APA PUN.
Time awal2 dulu angah agak takut untuk hadapi orang sekitar angah bila diorg dapat tau yg angah amik diploma.TAPI sekarang ni angah bangga dengannya.Mungkin ada yg kata " Ceh diploma je?? Aku degree tau?!!" Bagi angah bila benda2 macam muzik/seni perlukan tempoh yg lama utk bina asas. Lainlah macam yg lain2. Yg hanya perlukan matrikulasi/asasi utk ke degree.
Maksud angah kat sini adalah,bila amik muzik ni kita perlukan practical.Kita perlukan banyak masa untuk praktis. Takkan lah bila time nak degree baru nak merangkak2??? Cuba fikir skit.Apa yg penting buat je kerja korang.Angah pun tak kisahlah.  


Angah geram bila ada budak2 degree yg baru masuk kat KOLEJ JATI a.k.a kolej angah kat UITM Shah Alam ,mengata2 kat budak2 diploma.Mentang2 diorang dah degree.Kami budak2 diploma takda pulak nak kutuk2 budak degree??!!!ish2.

Itu masing2 punya pilihan..masing2 punya masa depan.Korang dah buat pilihan korang kan?? So KENAPA NAK SIBUK dengan pilihan orang lain!! Serius angah rasa geram sangat. Meluat dengan orang yg2 racist macam ni.Kononnya budak2 Degree tak boleh nak bergaul dengan budak2 Diploma. Apa semua ni??!!

Just nak nasihat sikit.Jangan anggap bila dah lebih tinggi pendidikan tu rezeki pun makin banyak.Rezeki tu tuhan yg tentukan.Bukannya manusia.Think!! People!!

Sekian.  

10 comments:

  1. .Orang nih SPM jew! Pergi umah saudara-mara mcm kita ni xwujud.
    Anak depa sambung blajaq, Adik2 sy yg ada diploma @ keja gomen diorg amik kisah la.pda hal dulu xpnah pduli pun! xpe, sikit pun xterasa. Sebab sy tahu sy paling sweet!..huhu..
    bersyukurlah at least ada diploma pun!


    Paling setuju ayat nih :
    Just nak nasihat sikit.Jangan anggap bila dah lebih tinggi pendidikan tu rezeki pun makin banyak.Rezeki tu tuhan yg tentukan.Bukannya manusia.Think!! People!!

    ReplyDelete
  2. ade jugak mereka yg mcm ni eh
    membezakan status seseorg
    biar je la angah
    janji angah hepi apa yg angah pilih sekarang
    moga dipermudahkan urusan study angah
    yumida isi tabung sini

    ReplyDelete
  3. hei guys...ignore je.kita tahu apa yg kita buat.sometime itu merupakan ilmu allah tau.suke hati kita la nk amik apa.iman kalau bnd mcm ni seyes rasa pegel jugak la.

    ReplyDelete
  4. tak semestinye degree tu smuanyee dpt keje.. yg penting, kita rajin usaha .. tak kisah la degree ke diploma ke, spm skli pun, kalau kita sungguh2, insyAllah :)

    ReplyDelete
  5. normal lah bergitu manusia zaman sekarang yg lebih pandang manusia yang berpendidikan tinggi, yg kite ni diploma jugak pun kene banyak bersabar dan berusaha. Angah pun kuat kan semangat tuk terus maju ke hadapan ye~

    ReplyDelete
  6. org yang terlalu membanggakan dirinye takkan kemana tu. just ignore them.

    ReplyDelete
  7. tak kisahlaa degree ke dip ke..
    rezeki msing2..
    blaja je betol2..
    bangge2 ni xkmne pn. kan?

    ReplyDelete
  8. senang je..belajar apa2 pun sama saja..tinggi mana sekalipun yang penting akhlak yang orang pandang..aku pun pernah dipandang cam tu juga bro..tapi lama dyeorang boleh terima apa yang kita ambil dan juga thap pencapan kita..

    ReplyDelete
  9. betul2.. deno pun ada post pasal perkara ni di fanpage dan blog.. mentang2 dah degre,, meninggi diri.. bukan degree penentu kejayaa... ada org spm pun boleh jadi jutawan.. deno diploma, tak dapat nak sambung sbb deno selalu sakit, buat CAPD.. tak boleh jauh dgn family.. sabar je la...

    ReplyDelete
  10. memang sengal kalau jumpa org macam ni...

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Powered by Blogger.