CLARINET : Alat Muzik Orkestra ..Assalamualaikum dan salam sejahtera.

clarinet , malaysian , music

Rasanya sudah lama angah tak ceritakan tentang CLARINET. Di dalam gambar di atas , ialah beberapa jenis clarinet yang terdapat di muka bumi ini. Ya , angah belajar main clarinet ketika di universiti. Semuanya bermula ketika di semester pertama , apabila setiap pelajar semestinya mempunyai satu instrument wajib. Jadi , angah memilih Clarinet.
Dalam banyak -banyak jenis clarinet dalam gambar diatas,yang angah pernah main hanyalah Bb Clarinet dan juga Bass Clarinet. Hanya dua itu sahaja , kerana alat clarinet yang lain , angah tak pernah jumpa lagi. Mungkin suatu hari nanti angah akan cuba segala jenis clarinet yang ada.
Sebenarnya , Clarinet bukanlah alat muzik orkestra pertama yang angah kenal dan belajar main. Banyak lagi instrument yang angah dah belajar , tetapi buat masa sekarang ,angah kena fokuskan pembelajaran untuk clarinet dahulu. In shaa Allah  , di penghujung semester 5 akan datang , angah akan mengadakan satu showcase untuk project akhir.

Sekian. 

2 comments:

  1. fuh...bab muzik ni agak fail. masa sekolah saya hanya main drum yang paling besar ja. itu paling senang.

    ReplyDelete
  2. teringat dulu kawan main ni . time sekolah dulu pernah join orchestra

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Powered by Blogger.