Apa Yang Ada di Muzium Polis Diraja Malaysia?



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Muzium Polis Diraja Malaysia

Malaysia sememangnya kaya dengan nilai sejarah yang disimpan di muzium untuk ditonton oleh khalayak ramai. Adakah anda tahu bahawa negara kita mempunyai muzium khas untuk pihak Polis Diraja Malaysia? Kalau belum tahu, jom aku nak kongsikan tentang Muzium Polis Diraja Malaysia atau Muzium PDRM.

Baru-baru ini aku berkesempatan bersama rakan-rakan blogger, media dan influencer untuk datang melawat ke sebuah muzium yang sangat menarik iaitu Muzium Polis Diraja Malaysia.

MUZIUM POLIS DIRAJA MALAYSIA
Muzium Polis Diraja Malaysia?

Muzium PDRM merupakan sebuah muzium yang mempamerkan koleksi artifak dan maklumat sejarah perkembangan institusi polis di Malaysia. Muzium ini terbahagi kepada tiga galeri iaitu Galeri A, Galeri B dan Galeri C. Muzium ini turut mempunyai pameran yang diletakkan dibahagian luar yang menempatkan kenderaan dan meriam-meriam lama.

Muzium Polis Diraja Malaysia?
Penerangan di awal sebelum rombongan masuk ke setiap galeri.


GALERI A : Bermula dengan penayangan audio visual tentang sejarah awal Pasukan Polis. Di dalam galeri A ini, anda akan dapat melihat sejarah dan fungsi polis sejak zaman kesultanan Melayu Melaka, Portugis, Belanda dan British.

Muzium Polis Diraja Malaysia?
Antara koleksi sejarah pakaian polis mengikut zaman

Muzium Polis Diraja Malaysia?
Antara senjata yang digunakan oleh Pasukan Polis ketika di zaman kesultanan Melayu Melaka

Muzium Polis Diraja Malaysia?

Muzium Polis Diraja Malaysia?

GALERI B : Di dalam galeri B, anda dapat melihat sejarah kepolisan bagi setiap negeri mengikut sejarah seperti Pasukan Polis Negeri-Negeri Bersekutu, Pasukan Polis Negeri-Negeri Melayu Tidak Bersekutu, Pasukan Polis Negeri-Negeri Selat, Pasukan Polis Sabah dan juga Pasukan Polis Sarawak.

Muzium Polis Diraja Malaysia?

Muzium Polis Diraja Malaysia?

Sejarah Pasukan Polis Mengikut Negeri

Muzium Polis Diraja Malaysia?
Alat yang digunakan pada suatu ketika dahulu untuk memberitahu masyarakat tentang masa.

Muzium Polis Diraja Malaysia?
Kad Kuasa Polis Pada Suatu Ketika Dahulu

Muzium Polis Diraja Malaysia?

Muzium Polis Diraja Malaysia?
Alatan Pancaragam Polis

Muzium Polis Diraja Malaysia?
Koperal Haris sedang bercerita tentang sejarah pingat yang diberikan.

GALERI C : Di galeri terakhir ini anda dapat melihat penceritaan perjuangan dan pengorbanan pasukan polis ketika era darurat. Pelbagai artifak disini dipamerkan merupakan hasil rampasan dariapda pihak Komunis.

Muzium Polis Diraja Malaysia?
Sejarah Komunis di Malaysia

Muzium Polis Diraja Malaysia?
Antara yang menarik minat aku kerana rumah ibubapa aku sekarang ni terletak di Karangan.


Muzium Polis Diraja Malaysia?
Salah sebuah kenderaan yang dipamerkan.

Sememangnya banyak ilmu dan pengetahuan yang anda akan dapat apabila mengunjungi Muzium PDRM ini. Untuk pendapat aku sendiri, selepas melawat muzium ini buat kali kedua, aku merasa bangga dengan pasukan Polis Diraja Malaysia setelah mengetahui sejarah-sejarahnya. Satu lagi, aku turut berbangga dengan PDRM kerana ayah aku merupakan salah seorang anggota PDRM yang masih lagi dalam perkhidmatan.

LOKASI :


ALAMAT : N0.5 JALAN PERDANA, BUKIT PERSEKUTUAN, 50480, KUALA LUMPUR.
TEL : 03-22725689/90

WAKTU MELAWAT  :

SELASA - AHAD : 10.00 PAGI - 6.00 PETANG
JUMAAT : 10.00 PAGI - 12.30 TENGAHHARI
2.30 PETANG - 6.00 PETANG

TUTUP : HARI ISNIN

MASUK ADALAH PERCUMA

#KualaLumpur4All
#GayaTravel
#VisitKL  #AboutKL
#VisitMalaysia2020
#VM2020

Artikel ini dihasilkan dari program Kuala Lumpur For All! Media, Bloggers & Social Media Influencers FAM Trip 2019 pada 24 hingga 26 Ogos 2019 anjuran Kuala Lumpur Tourism Bureau dan Gaya Travel Magazine .

98 comments:

  1. Masuk Percuma, bagus ni. Hihihi.
    Boleh bawa anak bila diorang dah besar sikit nanti inshaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang bagus! sebab percuma, jadi sepatutnya lebih ramai yg boleh datang :)

      Delete
  2. oh tak penah tau pun pasal muzium ni, huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. Rawlins tak pernah lagi sampai kat Muzium nie. Boleh la jadi lokasi lawatan next time bila Rawlins ada kelapangan dan ada kengkawan nak teman. Takut nak masuk muzium sengsorang hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang saya pun mcm seram jugak sebab ada banyak patung. hehe. nasib baik hari tu ramai :)

      Delete
  4. Ooo menarik jugak. Ni lagi bagus daripada hari costume pekerjaan kat sekolah. Sini dapat kenal lebih dekat tentang sejarah polis. Sebenarnya tetiba saya rasa terharu bila baca entry ni sebab mengenangkan polis2 yang berkorban utk keselamatan negara. Walaupun sy tak kenal siapa2. Hormati polis. Tq PDRM sebab jaga keamanan negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. dapat tau segalanya tentang polis. sejarah dan juga perjuaangan mereka sehinggalah sekarang.

      Delete
  5. Muzium polis pun ada rupanya. Bila di sini, mesti dapat banyak pengetahuan dan menambah rasa hormat kita pada pasukan polis kan, menarik!

    ReplyDelete
  6. Sepatutnya generasi sekarang pergi melihat sejarah pasal POLIS di Malaysia. Ramai yang membutakan diri pasal sejarah ini. hehe

    ReplyDelete
  7. Mula tadi ingat kat Melaka muzium ni rupanya KL... belum pernah masuk. Jika ada masa nak gak la g tgk. Tok saya dulu komissioner of polis di Perak...pegawai pertama ke London. Nak tgk ada tak sejarah tu huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat KL je muzium ni. lokasipun dekat dengan tempat2 menarik yang lain. bolehlah melawat muzium ni nnti ya :)

      Delete
    2. dekat KL je muzium ni. lokasipun dekat dengan tempat2 menarik yang lain. bolehlah melawat muzium ni nnti ya :)

      Delete
  8. Seriously, first time dengar ingatkan semata-mata pasal polis je rupanya termasuk 'polis' zaman dahulu kala juga. Bestnya... Rasa rugi sangat tak join trip ni hari tu. Oklah nanti nak singgahlah sini memandangkan dekat je pun kan. Hihi.

    ReplyDelete
  9. tak pernah pergi muzium polis nih, teringin pula nak pergi nanti kalau ke kuala lumpur. menarik juga info tentang mizium nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah pergi nnti ya, memang best, masuk pulak percuma :)

      Delete
  10. Menariknya. Airah memang suka pergi muzium tapi tak pernah lagi pergi muzium ni

    ReplyDelete
  11. Best je bila dengar masuk adalah percuma.Saya suka melawat tempat-tempat bersejarah macam ni.Kalau ade kelapangan saya nak pergi jugak.

    ReplyDelete
  12. Bagus pergi tempat muzium macam ni..dapat tau berkenaan sejarah tentang polis, alatan yang digunakan..nad suka sebb nak tau alatan polis macam mana yang dulu2 punya..mcm mne diaornag bertugas semua

    ReplyDelete
  13. Menarik ni, lama tak masuk museum. Nanti ada masa nak datang lawat jugak sini, I memang suka masuk museum, rasa macam walk back masa silam, and banyak boleh belajar tentang past culture.

    ReplyDelete
  14. Bagus singgah melawat muzium PDRM ni. Sekurang kurangnya kita tahu sejarah penubuhannya dan juga jabatan yang ada dalam PDRM. Saya yang bekerja dengan PDRM pun tak pernah jejak kaki kat muzium ni. Hehehe

    ReplyDelete
  15. Menarik muzium ni. Syira suka juga pegi muzium. Banyak sejarah yang kita tak tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah pgi muzium ni nnti, mcm2 perkara baru boleh belajar.

      Delete
  16. Wah.. Tak pernah tau pun ada muzium polis.. Lpas ni cuti sek boleh bwak ank2 mai sni la

    ReplyDelete
  17. I love going to museum. Tapi tak pernah ada chance nak pergi museum ni. Menarik nak tahu pasal history Malaysia ni.

    ReplyDelete
  18. Seronoknya dapat pergi ke muzium polis diraja ni.. Dari situ dpt tahu sejarah & kisah2 dahulu ... Banyak benda yg kita xtau atau kurang tahu atleast boleh tau disiini kan.. Syoknya... Nk pergi sinilah cuti sekolah nnti

    ReplyDelete
  19. Muzium polis pun ada. Tak pernah lagi jejak muzium ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah pgi nnti. best sbb ada macam2. polis dkt situ pun baik2 belaka

      Delete
  20. Belum pernah sampai lagi ke Muzium Polis di Raja Malaysia ni. Boleh masukkan dalam jalan-jalan KL nanti. Masuk percuma pula tu. Sesuai sangat ni untuk program ilmu bersama keluarga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. mmg sangat bayak sejarah dan pengetahuan tntg negara boleh belajar.

      Delete
  21. thankyou for sharing. mek memang suka dengan musium musium ni. macam tahu info tu lagi telus dan tepat. insyaAllah kalau ke KL disember ni boleh drop by sini juga.

    ReplyDelete
  22. I am hoping the same best work from you in the future as well. I wanted to thank you for this websites! Thanks for sharing. Great websites! 먹튀폴리스

    ReplyDelete
  23. I am hoping the same best work from you in the future as well. I wanted to thank you for this websites! Thanks for sharing. Great websites! 먹튀폴리스

    ReplyDelete
  24. Nice information, valuable and excellent design, as share good stuff with good ideas and concepts.메이저놀이터

    ReplyDelete
  25. this is one very interesting post. I like the way you write and I will bookmark your blog to my favorites.먹튀검증커뮤니티

    ReplyDelete
  26. This is the first time this informative article. I've read all of your articles, and they all relate to 먹튀검증. It's very interesting.

    ReplyDelete
  27. Very nice article, I enjoyed reading your post, 토토사이트 very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!. 먹튀검증

    ReplyDelete
  28. All the contents you mentioned in post is too good and can be very useful. I will keep it in mind, thanks for sharing the information keep updating, looking forward for more posts.Thanks 먹튀검증 The people you give me must be a good communicator because I will keep on asking for updates. 먹튀검증

    ReplyDelete
  29. I really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I assure this would be beneficial for most of the people. 먹튀검증

    ReplyDelete
  30. I was exceptionally satisfied to discover this site.I needed to thank you for this extraordinary read 사설토토사이트!! I certainly getting a charge out of each and every piece of it and I have you bookmarked to look at new stuff you 안전놀이터.

    ReplyDelete
  31. I found the answer I was looking for in your article. I'm going to quote your article and write it on a blog. 바카라사이트

    ReplyDelete
  32. HI~This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post.먹튀검증

    ReplyDelete
  33. HI~This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post.먹튀검증

    ReplyDelete
  34. This site contains a lot of really good information. Lots of useful inaformation. I'll add it to my bookmarks and stop by often. Maybe other visitors will think the same way as me. I hope you have a nice day today. Oh, it would be nice to visit our site and receive useful information. 먹튀검증

    ReplyDelete
  35. 이 게시물은 모든 인터넷 시청자들에게 감동을 주었을 것입니다. 정말 좋은 기사입니다.
    새로운 웹사이트를 구축하기 위해서요"토토사이트

    ReplyDelete
  36. Your writing is perfect and complete. 온라인바둑이 However, I think it will be more wonderful if your post includes additional topics that I am thinking of. I have a lot of posts on my site similar to your topic. Would you like to visit once?

    ReplyDelete
  37. I think it will be more complete if you add some topics to this article. I have these types of articles on my blog.
    먹튀검증

    ReplyDelete
  38. I think it will be more complete if you add some topics to this article. I have these types of articles on my blog.
    메이저놀이터

    ReplyDelete
  39. I feel like I'm becoming a genius because there are so many good writings in the world.안전놀이터추천

    ReplyDelete
  40. You have done a great job on this article. It’s very readable and highly intelligent. You have even managed to make it

    understandable and easy to read. You have some real writing talent. Thank you.대구오피

    ReplyDelete
  41. Thanks for such a fantastic blog. Where else could anyone get that kind of info written in such a perfect way? I have a presentation that I am presently writhing on, and I have been on the look out for such great information. 메이저토토

    ReplyDelete
  42. Of course, your article is good enough, Tàixỉu but I thought it would be much better to see professional photos and videos together. There are articles and photos on these topics on my homepage, so please visit and share your opinions.

    ReplyDelete
  43. I'm writing on this topic these days, , but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts. 먹튀사이트

    ReplyDelete
  44. I don't know how many hours I've been searching for a simple article like this. Thanks to your writing, I am very happy to complete the process now. 안전놀이터

    ReplyDelete
  45. Hello, I'm happy to see some great articles on your site. Would you like to come to my site later? My site also has posts, comments and communities similar to yours. Please visit and take a look 메이저놀이터

    ReplyDelete
  46. Papers get to operate through Bible helpers and also plagiarism checkers to be certain that the author did not find idle at any stage in the process. Language inconsistencies won't be a thing with your newspapers as the specialists of our school paper writing support are passionate about writing and are always excited to strike you with something fresh. By: 메이저사설놀이터

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  51. First of all, thank you for your post. Bóng88 Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^

    ReplyDelete
  52. First of all, thank you for your post. Bóng88 Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^

    ReplyDelete
  53. Thank you for some other informative blog. Where else could I get that type of information written in such an ideal means? I have a mission that I’m just now working on, and I have been at the look out for such information. 안전놀이터 It helped me a lot. If you have time, I hope you come to my site and share your opinions. Have a nice day.

    ReplyDelete
  54. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  55. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  56. I'm writing on this topic these days, 메이저놀이터추천, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.

    ReplyDelete
  57. Of course, your article is good enough, but I thought it would be much better to see professional photos and videos together. There are articles and photos on these topics on my homepage, so please visit and share your opinions. keonhacai

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  59. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  60. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  61. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  62. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  63. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  64. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  65. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  66. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  67. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  68. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  69. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  70. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  71. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  72. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  73. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Powered by Blogger.