Tazkirah Jumaat #4 : Bahayanya Fitnah


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Bahayanya Fitnah

Perbuatan fitnah lebih berbahaya 
daripada pembunuhan kerana
 menyebabkan masyarakat hilang rasa
 kasih sayang dan mencetuskan permusuhan.

Firman Allah SWT : "Dan fitnah itu lebih besar (dosanya) daripada membunuh."
(Al Baqarah : 217 )

Fitnah. Sangat susah untuk menghindarkan diri daripada melakukan fitnah.Kadang-kadang kita tak tahu apa yang kita sebarkan di dalam media sosial adalah perkara benar ataupun sekadar fitnah.
Sama juga seperti kes politik yang semakin lama semakin menjadi-jadi. Pihak ini mengatakan sesuatu,manakala sebelah pihak lagi mengatakan sebaliknya. Jadi,yang mana satukah fitnah? Kita yang turut sama share perkara itu,tidak tahu adakah ianya fitnah atau perkara benar.
Sama juga seperti hal hiburan di tanah air. Kita asyik melihat gosip-gosip di kaca televisyen,di dada akhbar,dan apabila kita melihat,terus kita mengiyakannya sedangkan ,kita bukannya tengok sendiri. Adakah ianya fitnah atau perkara benar?
Fitnah lagi teruk daripada membunuh.Daripada menfitnah,lebih baik membunuh,daripada membunuh,lebih baik tak payah hidup dalam dunia ini. Hidup sekadar bunuh berbunuh,adakah anda akan puas?
Fikir-fikirkannya..

4 Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment

Previous Post Next Post