Album Safa (2001)

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Safa merupakan album studio ketujuh Siti Nurhaliza, dilancarkan pada 11 Januari 2001, jatuh pada tarikh ulang tahun kelahiran Siti ke-22. "Safa" membawa erti putih, suci. Album pop yang kelima ini membawa erti baru dalam kerjaya nyanyian Siti apabila lagu "Percayalah" dipilih menjadi single pertama di dalam album ini. Album ini telah terjual melebihi 60,000 unit dan ia menjadi album terakhir Siti yang menggunakan khidmat Adnan Abu Hassan selaku penerbit album.

"Percayalah" merupakan nukilan Siti dan lirik ini ditujukan khas buat peminat beliau yang masih setia bersama Siti. Pak Ngah juga memperluaskan bakat beliau dengan mencipta lagu irama pop dengan lagu "Kudus Sinarmu". Bagi lagu "Lakaran Kehidupan", video muzik ini telah dipilih untuk dirakamkan dalam teknologi grafik komputer 3D. Pengambaran video muzik "Lakaran Kehidupan" dibuat di Dataran Merdeka, Ayer Keroh.

Lagu Beradu di Khayalan telah diterjemah ke versi bahasa Inggeris dengan tajuk Don’t Put My Heart On Hold. Antara single yang berjaya meraih perhatian ialah "Percayalah", "Lakaran Kehidupan", "Bicara Manis Menghiris Kalbu" dan "Kau Ku Sayang".

............................................................................

Penciptaan


Selepas kejayaan komersial terhadap enam albumnya terdahulu, Siti Nurhaliza mula mengumpul bahan-bahan baru untuk album studio ketujuhnya, Safa. Untuk album ini, beliau bekerjasama dengan Ahmad Izham Omar dan Aubrey Suwito sebagai penerbit album selain Adnan Abu Hassan, Azmeer, Zulkifli Majid, Pak Ngah dan Helen Yap. Siti menyatakan bahawa album ini begitu bermakna baginya dan ditujukan khas kepada peminat yang sentiasa memberikan sokongan kepadanya.Safa menampilkan konsep muzik pop komersial yang lebih sentimental dan melankolik.

..................................................................................

Keluaran

Album Safa dikeluarkan pada 11 Januari 2001, sempena ulang tahun kelahiran Siti ke-22 dan mendapat sambutan yang baik, terjual sebanyak 60, 000 unit semasa pelancarannya.

Muzik video telah dikeluarkan untuk 6 lagu dalam album ini, iaitu Percayalah, Lakaran Kehidupan, Bicara Manis Menghiris Kalbu, Indah Percintaan, Azimat Cinta dan Jalinan Cinta. Muzik video lagu Lakaran Kehidupan telah dirakamkan dalam dua versi, satu dalam format 3D (bersama-sama dengan muzik video lagu Sandarkan oleh Erra Fazira) dan satu lagi dirakamkan di sebuah rumah Melayu tradisional. Manakala muzik video lagu Percayalah, Azimat Cinta dan Indah Percintaan telah dirakamkan di Indonesia.

Siti Nurhaliza mengikuti keluaran album Safa dengan konsert solo beliau, Konsert Mega Siti Nurhaliza yang diadakan di Stadium Negara, Bukit Jalil pada 30 Jun 2001, enam bulan selepas pelancaran album ketujuhnya. Beliau sendiri menyanyikan beberapa lagunya dalam album Safa di konsert beliau.

..................................................................................Ulasan 
Safa menerima ulasan bercampur-campur kepada positif daripada pengulas muzik. Zainal Alam Kadir dari New Straits Times memberikan dua separuh bintang. Zainal tidak puas dengan kehadiran terlalu banyak balada dalam album itu. Beliau mengulas album itu, "Tidak ada lagu yang cukup mengesankan. Suara Siti mungkin satu-satunya rahmat menyelamatkan. Di dalam ulasan yang lebih positif oleh Marina Abdul Ghani dari The Malay Mail, beliau memuji vokal Siti dan berarti "Percayalah" sebagai lagu kegemarannya daripada album. Beliau menulis lagu Siti sebagai "bersebelahan sempurna"Beliau menyimpulkan ulasannya sebagai "Safa menawarkan pelbagai lagu yang digilap yang mempamerkan kepelbagaian Siti sebagai penyanyi."Saniboey dari Harian Metro memberikan taraf empat bintang. Di dalam komen terakhirnya, beliau menulis, "[...] permulaan 2001 Siti memang baik menerusi Safa, namun saya sukar sekali mahu mengatakan ini adalah album terbaiknya."Dalam ulasan tiga dari empat bintang oleh Joko dari Tembang, beliau mengulas vokal Siti dalam Safa dengan baik. Beliau memuji bagaimana Safa meneroka vokal Siti dengan maksimum dan kejelasan dan kualiti suara Siti.


..........................................................................................
Senarai Runut

1. Azimat Cinta
Penulis : Hazida
Komposer : Adnan Abu Hassan

2. Jalinan Cinta
Penulis : Siti Nurhaliza & Haslan
Komposer : Helen yap

3. Percayalah
Penulis : Siti Nurhaliza
Komposer : Ajai

4. Lakaran Kehidupan
Penulis : Siti Nurhaliza
Komposer : Mat SW

5. Kudus Sinarmu
Penulis : Ce'kem
Komposer : Pak Ngah Suhaimi

6. Kau Ku Sayang
Penulis : Pot Amir
Komposer : Pot Amir

7. Beradu Di Khayalan
Penulis : Tisya
Komposer : Aubrey Suwito

8. Indah Percintaan
Penulis : M. Zulkifli
Komposer : Nyzar

9.Milikmu Teristimewa
Penulis : Habsah Hassan
Komposer : Azmeer

10. Bicara Manis Menghiris Kalbu
Penulis : Lukhman S.
Komposer : Aiman

.................................................................................

Anugerah 


  • Anugerah ERA 2001

Lagu : Percayalah
Lagu Pop Pilihan Terbaik - Menang
Muzik Video Pilihan Terbaik - Menang


  • Anugerah Planet Muzik 2002

Album Terbaik - Dicalonkan
Lagu : Percayalah
Lagu Terbaik - Dicalonkan

  • Anugerah Juara Lagu 2001

Lagu : Percayalah
Kategori Balada - Dicalonkan


  • Anugerah Juara Lagu 2002

Lagu : Bicara Manis Menghiris Kalbu
Kategori Balada - Dicalonkan


  • Anugerah Industri Muzik 2002
Persembahan Vokal Terbaik di dalam Album (Wanita) - Dicalonkan
Album Pop Terbaik - Dicalonkan

Lagu : Percayalah
Lagu Terbaik - Dicalonkan

....................................................................

Sekian

0 Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment (0)

Previous Post Next Post