Pelancaran Peranti Pintar Huawei Nova 5T | Spesifikasi dan Pandang Pertama



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pelancaran Peranti Pintar Huawei Nova 5T | Spesifikasi dan Pandang Pertama

PELANCARAN PERANTI PINTAR HUAWEI NOVA 5T | SPESIFIKASI DAN PANDANG PERTAMA

Pada 27 Ogos 2019, aku berpeluang untuk menyertai acara pelancaran peranti pintar terbaru daripada syarikat gergasi Huawei iaitu Huawei Nova 5T. Sebagai pengguna peranti pintar Huawei, aku sangat teruja untuk melihat apakah pembaharuan yang diketengahkan dalam peranti terbaru ini. Selain itu, ini juga merupakan kali pertama aku menghadiri acara pelancaran peranti pintar.

Pelancaran Peranti Pintar Huawei Nova 5T | Spesifikasi dan Pandang Pertama

Beberapa penerangan mengenai peranti pintar Nova sebelum-sebelum ini. Di sini kita boleh lihat evolusi dari versi terawal sehingga yang terbaru.


Yang menarik adalah apabila spesifikasi dan kelebihan serta fungsi peranti pintar ini telah diterangkan oleh tiga orang influencer dengan gaya yang menarik dan penuh interaksi.

Pelancaran Peranti Pintar Huawei Nova 5T | Spesifikasi dan Pandang Pertama
Fungsi-fungsi menarik pada kameranya.

Pelancaran Peranti Pintar Huawei Nova 5T | Spesifikasi dan Pandang Pertama
Peranti ini mempunyai 5 kamera, empat kamera di bahagian belakang dan satu dibahagian hadapan. 

Pelancaran Peranti Pintar Huawei Nova 5T | Spesifikasi dan Pandang Pertama
Peranti ini juga mempunyai bateri sebesar 3750 mAH.

Pelancaran Peranti Pintar Huawei Nova 5T | Spesifikasi dan Pandang Pertama
Peranti ini juga mampu digunakan untuk permainan  game yang memerlukan ram yang banyak. Huawei Nova 5T mempunyai 8GB RAM dan 128 GB ROM. Beberapa fungsi menarik juga diceritakan contohnya jika kita bermain game, kemudian mendapat panggilan, ianya tidak akan menjejaskan permainan kita.

SPESIFIKASI
GENERAL 
  • Network Bands: 2G & 3G & 4G
  • SIM: Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)
  • Dimension: 154.3  x  74  x  7.9 mm
  • Weight: 174 g (6.14 oz)
  • Body Type: Front/back glass, aluminum frame
  • OS: Android 9.0 (Pie); EMUI 9.1
  • CPU: Octa-core (2x2.6 GHz Cortex-A76 & 2x1.92 GHz Cortex-A76 & 4x1.8 GHz Cortex-A55)
  • Chipset: HiSilicon Kirin 980 (7 nm)
  • GPU: Mali-G76 MP10
  • Internal: 128GB, 8GB RAM
  • External Memory: No
  • Battery: Non-removable Li-Po 3750 mAh battery
  • Fast battery charging 22.5W (50% in 24 min)
  • Colors: Midsummer Purple, Crush Blue and Black
CONNECTIVITY
  • 3G/4G Speed: HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE-A
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
  • Bluetooth: 5.0, A2DP, aptX HD, LE
  • NFC: Yes
  • USB: 2.0, Type-C 1.0 reversible connector, USB On-The-Go
ENTERTAINMENT & FEATURES
  • Sensor: Fingerprint (side-mounted), accelerometer, gyro, proximity, compass
  • GPS: Yes, with A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
  • Radio: No
CAMERA
  • Primary: Quad: 48 MP, f/1.8, 28mm (wide), 1/2", 0.8µm, PDAF + 16 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1/3.1" + 2 MP, f/2.4, 27mm (wide), dedicated macro camera + 2 MP, f/2.4, depth sensor
  • Secondary: 32 MP, f/2.0, 0.8µm
  • Video: 2160p@30fps, 1080p@30/60fps; gyro-EIS, 1080p@30fps, gyro-EIS
  • Feature: LED flash, HDR, panorama
SCREEN
  • IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors
  • 6.26 inches, 96.2 cm2 (~84.2% screen-to-body ratio)
  • 1080 x 2340 pixels, 19.5:9 ratio (~412 ppi density)
SOUND & MUSIC
  • Loud Speaker: Voice 68dB / Noise 72dB / Ring 87dB
  • 3.5mm jack: No
  • Active noise cancellation with dedicated mic 32-bit/192kHz audio
  • Radio: No



HARGA 
Pelancaran Peranti Pintar Huawei Nova 5T | Spesifikasi dan Pandang Pertama

Untuk yang berminat, anda boleh membuat pesanan secara pre-order bermula pada 29 Ogos sehingga 5 September 2019. Peranti ini akan berada di pasaran seluruh negara pada 7 September 2019.

Pelancaran Peranti Pintar Huawei Nova 5T | Spesifikasi dan Pandang Pertama

Harga bagi peranti ini adalah RM1599 sahaja. Aku berpendapat harganya sangatlah setimpal dengan fungsi dan juga spesifikasi yang ada pada peranti ini.

Pelancaran Peranti Pintar Huawei Nova 5T | Spesifikasi dan Pandang Pertama

Alhamdulillah, aku berpeluang untuk memegang dan mencuba sendiri bagaimana peranti ini ditangan. Saiznya yang sebegitu rupa sangatlah sedap untuk dipegang. Kameranya juga sangat bagus. Tak sabar nak kumpul duit nak beli Huawei Nova 5T ini.

Pelancaran Peranti Pintar Huawei Nova 5T | Spesifikasi dan Pandang Pertama
Sumber : Soyacincau


#HUAWEInova5t
Sekian

34 comments:

  1. Huawei tak pernah mengecewakan. Hp nih nampak best plak. Ada 4 + 1 kamera. Harga pun berpatutan. Nampak gaya kema kumpul duit juga beli Huawei Nova 5T ni. Hehehe

    ReplyDelete
  2. Nampak macam menarik la features phone ni. Tak pernah la guna brand ni tapi hubby menggunakannya. Even yang Huawei biasa je tapi gambar phone camera dia cantik.

    ReplyDelete
  3. Wah, sampai 4 kamera belakang, ni yang suka ambil gambar, kena dapatkan satu phone ni ... Dari segi harga pun kira dah ok dengan features yang disediakan ... Dan kaki gamers pun sesuai sgtlah dapatkan satu smartphone ni.

    ReplyDelete
  4. Tengah cari hp jugak ni tapi blank sebab banyak sangat yang keluar, Huawei pun not bad, boleh masuk list

    ReplyDelete
  5. ada baca review phone baru ni. kagum bab camera tu, aerill. 4?!!
    oh my :)
    sgt la ohsem actually. memang gambar akan jadik sgt menjadik lah kan.
    yg lain2 tu, aida x brape pandai nak komen. sebab kalau beli phone, asben yg deal kan. dia tahu, aida nak camera cun jer :)

    ReplyDelete
  6. banyak betul features yang menarik yang ada di phone ni. yang pasti pemain game tegar dah tak risau lepas ni ya hahahaha. harga pun oklah boleh tahan, berbaloi dengan semua features yang dipaparkan

    ReplyDelete
  7. Huawei semakin kedepan ya. Setiap kali keluarkan peranti baru, mesti gempak. Lihat saja pd spesifikasi yg ditawarkan. Harga dia murah kot kalau nk dibandinglan peranti jenama lain. Xrugi beli nie

    ReplyDelete
  8. Features dia memang menarik dan yang paling menarik hati adalah keupayaan bateri dia yang boleh tahan sepanjang hari - ini sangat penting bagi Rawlins dalam kehidupan seharian

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul . saya pun sama, boleh guna lama tanpa perlu cas :)

      Delete
  9. Murah la tak sampai 2k pun harga dia even kamera bersusun cantik dekat belakang. Warna phone pun metallic cantik! Features menarik, sesuai dengan youth sekarang.

    ReplyDelete
  10. Wow i love the phone colors really nice. I hear the camera is super good, very good for selfie hahha thanks for sharing about the phone since hubby was thinking of getting it.

    ReplyDelete
  11. skrg sis tgh pakai huawei gak ni... not bad! best gak.. ada pulak model baru mcm ni.. aduhaiii.. geramnyaaa... cantik sgt tu... harga pun not bad... nnti nk jeling2 lagi la..

    ReplyDelete
  12. Banyak dh telefon huawei sekarang..memng telefon yang digemari ni..macam2 jnis dah keluar..dia punya warna pun mempesona ye..

    ReplyDelete
  13. The price offered is so competitive for the features that we can get from this smart phone... alamak tergoda and feel to get one unit too haha

    ReplyDelete
  14. I saw the Huawei Nova 5T launch on TV. Such a huge event right. Nice a the phone with very affordable price. want buy 1

    ReplyDelete
  15. Lagi best spec huawei nova 5T ni. Husband pakai Nova 3i pun dah best gambar pun lawa. Tak sabar nak tengok kat kedai. Kalau ok boleh grab satu.

    ReplyDelete
  16. Aeril ada kat event ni rupanya. Akak ada juga. Hehe. Bestkan henfon ni. Harga pun murah untuk fungsi 5 kamera tu. Best!

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Powered by Blogger.