PKPB : Boleh Rentas Daerah dan Tiada Had Masa Pergerakan

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Menteri Kanan (Kluster Pertahanan)  Ismail Sabri Yaakob dalam sidang media harian memberitahu bahawa tiada lagi larangan untuk sebarang perjalanan selepas pukul 10 malam dan juga pergerakan rentas daerah di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB).

"Dari segi pergerakan sudah pun dibebaskan (untuk perjalanan) antara daerah (dan) tiada had dari segi jangka masa untuk keluar.

"Dalam peraturan baru, tiada (had seperti sebelum ini)," katanya ketika sidang media di Putrajaya hari ini.

Ismail berkata demikian ketika menjawab soalan pemberita berkenaan perkara itu selepas PKPB mula berkuat kuasa semalam. Berhubung perjalanan rentas negeri pula, beliau berkata larangan masih terpakai tetapi perjalanan boleh dibuat antara 7 hingga 10 Mei ini dengan permohonan dibuat kepada pihak berkuasa.

Berkenaan perjalanan rentas negeri menggunakan pengangkutan awam, Ismail berkata polis masih meneliti perkara itu.

"Polis sedang buat kajian, misalnya berkenaan berapa jumlah (bas) yang diperlukan.

"Ini kerana pergerakan antara negeri masih tak dibenarkan, oleh itu kenderaan awam seperti bas ekspres belum (beroperasi)," katanya yang juga menteri pertahanan.

Menurut Seksyen 4(1) warta persekutuan 3 Mei yang dikeluarkan Menteri Kesihatan Dr Adham Baba, orang ramai boleh melakukan perjalanan dalam "kawasan tempatan jangkitan" kecuali di kawasan PKP diperketatkan, melainkan mendapat kebenaran untuk berbuat demikian.

Pewartaan itu menandakan permulaan pelonggaran PKP bagi pembukaan semula ekonomi. Ismail berkata polis kini akan mula memberi tumpuan kepada penguatkuasaan syarat dan peraturan yang ditetapkan kepada industri yang kembali beroperasi.

Peraturan itu antara lain pelaksanaan pembersihan di premis, ujian saringan terhadap pekerja asing dan pengamalan penjarakan sosial.Katanya lagi, penguatkuasaan akan bermula dengan amaran sebelum disusuli dengan tindakan lebih tegas.

Sumber : PKPB

1 Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


  1. Moga kes terus menurun dan keadaan pulih seperti sediakal menjadi lebih baik.Dan merentas negeri membawa kenderaan masing-masing pula dibenarkan.Aamiin.

    ReplyDelete

Post a Comment

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment

Previous Post Next Post