Pusat Jagaan Insan Kesayanganku Bina Pantri Makanan #AyamWithYou, Bantu Komuniti Jitra

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Apa khabar rakan-rakan dan pembaca sekalian? Bagaimana dengan hari-hari anda selepas musim perayaan? Masih beraya lagi dirumah rakan-rakan atau sudah bekerja? Yang pasti aku sendiri sudah mula bekerja dan bila berada dirumah menghabiskan baki kuih raya yang masih ada.

Baiklah, kali ini aku nak berkongsi dengan anda semua tentang satu usaha murni yang dijalankan oleh Ayam Brand iaitu Pantri Makanan yang diadakan di seluruh negara. Alhamdulillah, usaha murni yang sangat bermakna dan membantu penduduk komuniti. Nak tahu lebih lanjut boleh baca sehingga ke penamat. ✌😎

Pusat Jagaan Insan Kesayanganku Bina Pantri Makanan #AyamWithYou,
 Bantu Komuniti Jitra

JITRA – Walaupun negara kini menghadapi situasi sukar akibat wabak Covid-19, semangat saling mambantu, murah hati dan saling percaya-mempercayai tetap utuh dalam kalangan rakyat. Kemudahan lama seperti pantri makanan untuk kegunaan ramai kini diberi wajah baru. 

Inisiatif pantri makanan #AyamWithYou oleh Ayam Brand™ dan 13 buah rumah kebajikan dari seluruh negara kini giat membantu pertubuhan amal dan memperkasakan mereka untuk membantu komuniti setempat yang memerlukan. 

Sebagai contoh, di Kedah, Pusat Jagaan Insan Kesayanganku di Taman Mahsuri meneraju usaha membantu komuniti setempat ini dengan menguruskan pantri #AyamWithYou di sini. 

“Kami bimbangkan kebajikan sesetengah keluarga di sini terutamanya ketika Ramadan dan Hari Raya. Kami sendiri tidaklah mewah, tetapi keperluan mereka lebih mendesak. Kami pernah menyertai kempen Ayam Brand™ Community Care pada masa lalu. Tahun ini, Ayam Brand™ sekali lagi memberikan kepada organisasi kami bekalan produk makanan mereka untuk tempoh dua bulan dan menyarankan pantri makanan atau gerobok rezeki sebagai satu penyelesaian untuk komuniti ini. Mereka telah menyediakan gerobok kalis cuaca ini dan satu bekalan produk berasingan yang boleh kami gunakan buat membantu komuniti kami,” kata pentadbir Pusat Jagaan Insan Kesayanganku, Puan Yusnita Mohd Yusuf.

Pantri kalis cuaca ini dipasang di hadapan rumah kebajikan tersebut supaya penjarakkan sosial dapat dilaksanakan. Ia terbuka untuk kegunaan umum 24 jam. Penduduk menghantar maklumat mengenai pantri makanan ini menerusi kumpulan komuniti di media sosial dan aplikasi Whatsapp, manakala anak-anak yang tinggal di rumah kebajikan ini diberi tugas menambah produk Ayam Brand™ tersebut setiap hari. 

“Kami menghantar khidmat pesanan ringkas menerusi WhatsApp dan Facebook memberitahu semua penduduk bahawa bahan makanan di dalam pantri tersebut adalah percuma bagi yang memerlukan, manakala mereka yang ingin menyumbang boleh sumbangkan makanan kering, snek, alat tulis, produk pencuci dan barangan keperluan lain. Anak-anak ini gembira diberi tanggungjawab menguruskan pantri makanan ini dan memastikan bekalan sentiasa penuh kerana mereka berpeluang mengamalkan budi pekerti yang mulia dan sikap murah hati,” kata Puan Yusnita.

Respon terhadap inisiatif ini amat menggalakkan dengan peruntukan harian produk Ayam Brand™ seperti tuna, kacang panggang, kacang pea, nanas dalam tin dan santan kelapa laku di kalangan penduduk, dan barang keperluan lain ditambah dengan sokongan padu daripada ahli komuniti. 

“Kami menemui beberapa item yang tidak disangka-sangka di dalam pantri termasuk sayuran segar, buah kurma, susu bayi, lampin dan biskut Raya! Kami dapat merasakan keakraban #KitaJagaKita itu. Projek pantri makanan #AyamWithYou telah menjadikan Ramadan dan Raya ini amat istimewa dengan membina ikatan antara kami berasaskan budi pekerti mulia, sikap saling mempercayai dan bantu-membantu sesama ahli komuniti. Ini membolehkan kami menyumbang secara aktif ke arah kesejahteraan semua,” tambah beliau. 

Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbangkan lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, seterusnya menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 21,800 orang dari 524 buah organisasi dan NGO amal sejak 12 tahun lalu. 

Tahun ini jenama tersebut membantu menyokong barisan hadapan Covid-19 di Hospital Sungai Buloh, 13 buah rumah kebajikan, inisiatif pantri makanan #AyamWithYou, dan pusat transit gelandangan Anjung Singgah Kuala Lumpur, dengan perancangan untuk membantu lebih banyak lagi organisasi dan komuniti. 

“Covid-19 telah mengubah sama sekali perancangan awal kami untuk kempen tahunan Ayam Brand™ Community Care Campaign kali ke-13, tetapi kini kami dapat melihat kesan positif hasil daripada inisiatif pantri makanan #AyamWithYou. Ia mengubah naratif rakan kongsi kebajikan kami daripada menjadi penerima bantuan kepada penyumbang dan penderma dalam komuniti masing-masing. Komuniti di sini telah menerima konsep pantri makanan ‘sila ambil yang anda perlu sahaja’. Ini menghasilkan kitaran kebaikan yang mampu memastikan inisiatif ini terus kekal,” kata Pengurus Pemasaran Ayam Brand, Nathan Deverre.

Kakitangan Ayam Brand™ turut sama menghebahkan mengenai pantri makanan ini supaya lebih ramai boleh mendapat manfaat dan turut memberi sumbangan. Mereka menjadi antara penyumbang pertama dengan menyumbangkan item bukan makanan ke dalam pantri tersebut. 

“Kami menghantar senarai barangan yang diperlukan bermula dengan kaum keluarga dan sahabat handai. Sesiapa yang boleh terus menghantar item tersebut ke pantri, ramai daripada kami yang sanggup dan berminat untuk membantu. Malah mereka turut mengongsikan lokasi pantri dengan golongan yang memerlukan. Setiap daripada kita boleh membantu dengan cara tersendiri,” kata seorang eksekutif Ayam Brand™ yang tinggal di kawasan projek pantri ini. 

Pantri makanan #AyamWithYou terletak di No 852, Taman Mahsuri (Jasmina) 06000 Jitra, Kedah. Jadilah sebahagian daripada usaha murni memberi dan menerima barang keperluan ini. 

Untuk maklumat lanjut mengenai inisiatif pantri makanan #AyamWithYou, layari https://www.ayambrand.com.my

ALHAMDULILLAH

Rasa bersyukur kerana banyak pihak yang saling membantu, mengadakan kempen dan sebagainya sekaligus membuktikan bahawa masih ada  banyak pihak di Malaysia yang turun padang membantu mereka yang memerlukan.

#ayambrandmy #ayambrandmy #AyamBersamaMu #AyamWithYou #kitajagakita


SEKIAN

17 comments:

  1. alhamdulillah..bguslah menolong mereka yg agak susah sejak pkp ni

    ReplyDelete
  2. time2 macam ni memang initiatif macam ni sangat-sangat diperlukan. Sangat bangga dengan pihak ayam brands sebab buat pantri makanan macam ni.

    ReplyDelete
  3. bagusnya inisiatif macam ni. salah satu cara kita menyumbang kembali kepada masyarakat. the more we give, the more we get back. tahniah ayam brand

    ReplyDelete
  4. Good initiative by ayam brands. Will be really helpful for those in need.

    ReplyDelete
  5. Bagus inisiatif macam ni. Dapat la bantu golongan yang memerlukan. orang lain pun blh bg sumbangan jugak.

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah, bagusnya inisiatif Ayam Brand. Program sebegini patut di contohi dan lebih ramai syarikat korporat turut sama program sebegini

    ReplyDelete
  7. Satu usaha yang sangatlah bagus, bila dah tau kat mana ada pantri ni, senang kita nak sumbang dan hantar makanan...

    ReplyDelete
  8. Terbaiklah Ayam Brand wujudkan Pantri Komuniti ni sangat membantu pada mereka yang memerlukan.

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah, bagus usaha macam ni. Dapatlah mereka yang memerlukan atau kurang berkemampuan sama-sama merasa nikmat ini.

    ReplyDelete
  10. Memnag bagus sangat buat macam ni. Ramai yang memrlukan. .Boleh la nanti kita pun sumbang sekali.. Kalau banyakkan pantri mcm ni kat lagi bgus.

    ReplyDelete
  11. Terbaik ayam brand buat program mcm ni adakan patri utk membatu org2 yg memerlukan bantuan

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah, usaha murni dari Ayam Brand. Semoga ramai orang yang memerlukan mendapat manfaat

    ReplyDelete
  13. Initiative ini memang bagus for yang memerlukan and yang nak menderma juga.

    ReplyDelete
  14. Inisiatif yang bagus kan. Kadang-kadang kita tak tau siapa yang dalam kesusahan. Nak meminta-minta tak tahu channel. Harap usaha Ayam Brand ni dapat memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan.

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Powered by Blogger.