Ulasan Filem : Free Guy (2021), Filem Permainan Video Terbaik Yang Pernah Dihasilkan?

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Free Guy (2021) merupakan sebuah filem dengan genre sains fiksyen, aksi dan komedi diarahkan dan diterbitkan oleh Shawn Levy daripada lakon layar oleh Matt Lieberman dan Zak Penn. Filem membarikan pelakon seperti Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Lil Rel Howery, Utkarsh Ambudkar dan Taika Waititi.

Filem Free Guy (2021) ini ditayangkan secara perdana di Locarno Film Festival di Switzerland pada 10 Ogos 2021 setelah hampir setahun ditunda tayangan kerana pandemik Covid-19.  Filem ini menerima kutipan pecah panggung sebanyak $331 Juta di seluruh dunia dan menerima komen positif daripada penonton dan pengkritik terhadap konsepnya yang bijak serta perbezaan filem ini berbanding filem yang seakan sama. 

FREE GUY (2021)


Pengarah : Shawn Levy
Lakon Layar : Matt Lieberman , Zak Penn
Cerita Asal : Matt Lieberman
Penerbit : Ryan Reynolds, Shawn Levy, Sarah Schechter, Greg Berlanti, Adam Kolbrenner
Sinematografi : George Richmond
Muzik : Christope Beck
Tarikh Tayangan : 10 Ogos 2021
Durasi : 115 minit
Bajet Filem : $100-125 Juta
Kutipan Pecah Panggung : $331.5 Juta

BARISAN PELAKON FILEM FREE GUY (2021)

 • Ryan Reynolds sebagai Guy ("Blue Shirt Guy")
 • Jodie Comer sebagai Millie Rusk/Molotov Girl
 • Joe Keery sebagai Walter "Keys" McKey
 • Lil Rel Howery sebagai Buddy
 • Utkarsh Ambudkar sebagai Mouser
 • Taika Waititi sebagai Antwan Hovachelik
 • Britne Oldford sebagai Barista
 • Camille Kostek sebagai Bombshell
 • Matty Cardarople sebagai Keith
 • Channing Tatum sebagai Revenjamin Buttons
 • Mike Devine sebagai Officer Johnny


SINOPSIS FILEM FREE GUY (2021)

Guy ialah watak bukan pemain (NPC) dalam Free City, permainan video dalam talian (MMO) secara besar-besaran yang dibangunkan oleh Soonami Games. Tidak menyedari bahawa dunia yang dia tinggal adalah permainan video, dia bekerja sebagai juruwang bank bersama kawan baiknya dan pengawal keselamatan bank itu, Buddy.

Di dunia nyata, Millie Rusk, yang bermain sebagai Molotov Girl, cuba mencari bukti kod sumbernya yang dicuri oleh ketua pembangun Antwan Hovachelik, manakala pembangun permainan bersama Walter "Keys" McKey bekerja di Soonami. Dalam permainan itu, Molotov Girl menarik perhatian Guy dengan menyanyikan lagu kegemarannya, "Fantasy" oleh Mariah Carey, dan dia mula menyimpang daripada 'pengaturcaraanny'a. Mengambil sepasang cermin mata hitam daripada pemain yang merompak bank, Guy melihat Free City melalui antara muka pemain dan cuba mengejar Molotov Girl.


Keys dan rakan sekerja Mouser, mempercayai Guy sebagai penggodam yang menyamar sebagai NPC, tidak berjaya cuba melarangnya daripada permainan. Guy tidak lama lagi bertemu dengan Millie di Stash, sebuah kawasan yang dikawal dengan baik yang menyimpan bukti kod sumbernya. Beranggapan Guy adalah pemain baru, dia menasihati lelaki itu untuk naik tahap selepas mereka gagal memecah masuk. Memajukan permainan dengan pantas dengan menyelesaikan misi melalui tindakan yang baik, Guy menonjol daripada pemain lain dan menjadi sensasi di seluruh dunia sebagai "Lelaki Baju Biru". Selepas menghalang pemain lain daripada merompak bank, dan merampas cermin mata hitam mereka, Guy cuba memberikannya kepada Buddy, yang enggan memakainya.

Guy membantu Millie melarikan diri dari Stash selepas dia gagal memecah masuk kedua. Millie bingung apabila Guy mahu menciumnya, kerana fungsi ini tidak tersedia dalam permainan. Keys mendedahkan kepada Millie bahawa Guy benar-benar seorang NPC dan kesedaran dirinya datang daripada kod kecerdasan buatan yang mengandungi keutamaan peribadi Millie yang telah dimasukkan oleh Keys dalam Life Itself, permainan asal yang mereka bangunkan. Ini menyebabkan Guy mengembangkan minat romantis terhadap Millie, sementara interaksinya dengan NPC lain telah mendorong mereka untuk mengembangkan kesedaran diri. Keys bersetuju untuk membantu Millie mendapatkan semula kod mereka sebelum Free City dipadamkan daripada pelayan Soonami untuk memberi laluan kepada Free City 2. Apabila Millie memberitahu Guy kebenaran situasinya, dia menjadi kecewa dengan realitinya dan memutuskan hubungan mereka. Selepas bercakap dengan Buddy, Guy menyedari bahawa ada sesuatu yang lebih kepada realiti mereka.


Dengan hubungan Buddy dengan pengawal keselamatan, mereka memasuki Stash sekali lagi, dan ternyata pemain yang memiliki Stash adalah peminat Guy, yang dengan rela hati memberinya bukti, yang dia berikan kepada Millie. Memandangkan populariti Guy yang berterusan mengancam pelancaran Free City 2, Antwan mengarahkan but semula yang menghilangkan kenangan Guy buat sementara waktu. Millie memulihkan perasaannya dengan menciumnya, dan dia mengingat kembali lokasi pulau itu, satu-satunya bahagian Life Itself dan bukti kod asal Millie dan Keys. Ketika Guy dan Molotov Girl mengembara ke pulau itu, Antwan menyuruh Mouser cuba membunuh mereka, tetapi percubaannya dipatahkan oleh Keys yang turut menyiarkan acara tersebut. Antwan menembak Keys dan menghantar Dude, versi Guy yang berotot dan belum selesai dibangunkan untuk Free City 2, ke dalam permainan. Pada mulanya terharu, Guy meletakkan cermin mata hitamnya pada Dude, yang mengalih perhatiannya dan membolehkan Guy sampai ke pulau itu. Dalam percubaan terakhir untuk menghentikan Guy, Antwan mula menghancurkan pelayan permainan dengan kapak api, memadamkan Buddy dalam proses itu, serta menembak Mouser apabila dia membantah. Sebelum Antwan boleh memusnahkan pelayan terakhir, Millie menawarkan perjanjian untuk meninggalkan tuntutannya, memberi Antwan hak ke atas kodnya dan menyerahkan keuntungan francais Free City kepadanya, sebagai pertukaran untuk pelayan terakhir. Antwan menerima dan penghuni permainan itu diselamatkan.

Tanpa sokongan Millie dan Keys, Free City 2 adalah kegagalan besar semasa pelancaran, manakala Antwan difitnah oleh media dan ditangkap kerana kecurian dan kerosakan jenayah. Keys, Mouser dan Millie mengeluarkan Free Life menggunakan kod mereka yang dipulihkan, termasuk Guy, Dude dan watak Free City yang lain. Dalam permainan, Guy mendedahkan kepada Millie bahawa kodnya sebenarnya adalah surat cinta kepadanya daripada Keys. Millie meninggalkan permainan, dan dia dan Keys berkongsi ciuman. Sementara itu, Guy bersatu semula dengan Buddy, dan mereka mula menjalani kehidupan mereka sendiri.

ULASAN FILEM FREE GUY (2021)

Macam biasa filem ini baru sahaja ditayangkan di laman Disney Plus Hotstar dan barulah aku berpeluang menontonnya. Melihat pada trailernya yang agak menarik, filem ini antara filem yang aku nantikan untuk tahun 2021 ini.

Jalan cerita filem ini bagi aku satu konsep yang sangat menarik. Aku rasa tak pernah lagi tonton mana-mana filem dengan jalan cerita sebegini dimana watak di dalam permainan menjadi 'hidup' dan sedar tentang kewujudannya. Of course banyak unsur lawak dan kelakar dalam filem ini. Dari awal ke akhir, memang jalan ceritanya padat, konflik yang berlaku antara watak dalam dunia sebenar dan juga di dalam permainan itu. 


Gabungan beberapa permainan di dalam permainan Free City ini juga sangat menarik, dengan ulasan-ulasan daripada Youtuber dan Gamers yang turut dimasukkan ke dalam filem ini menjadikan filem ini lebih menarik dan nampak lebih 'real' walaupun semuanya hanyalah rekaan atau fiksyen sahaja.

Disebabkan filem ini berkisarkan tentang permainan online, CGI di dalam filem ini memang lain daripada yang lain. Bagaikan anda menonton permainan online yang kelihatan 'real'. Banyak elemen-elemen yang menarik dengan bantuan CGI yang sangat baik.


Lakonan Ryan Reynolds juga sangat baik walaupun kadang-kadang aku merasakan watak Deadpool sangat dekat dengan wataknya. Watak-watak lain juga sangat membantu menjadikan cerita ini lebih menarik terutama watak Taika Waititi sebagai penjahat utama dalam filem ini. Siapa sangka seorang pengarah filem genre komedi mampu melakonkan watak jahat yang sangat menjadi!


Lebih menarik apabila terdapat cameo-cameo daripada bintang Hollywood lain seperti Chris Evans, Tina Fey, Hugh Jackman, Dwayne Johnson dan John Krasinski di dalam filem ini. Bila munculnya babak 'shield' Captain America dengan muzik Avengers, memang aku teruja gila!

Jutaan tahniah diberikan kepada seluruh pasukan yang menjayakan filem ini kerana berjaya menghasilkan sebuah filem yang cukup menghiburkan, lain daripada yang lain dan membuka mata aku untuk menonton filem-filem berkaitan permainan online. Tak sabar nak tonton sekuelnya yang telah disahkan akan diterbitkan oleh Disney selepas kejayaan pecah panggungnya.

BINTANG : ⭐⭐⭐⭐⭐

RUJUKAN : Disney Plus | Google Image


0 Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment (0)

Previous Post Next Post