2 Dalam 3 Shopee Influencers Berhasrat untuk Memperkukuh Niche Mereka untuk Jualan Dalam Talian pada 2023

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


2 Dalam 3 Shopee Influencers Berhasrat untuk Memperkukuh Niche Mereka untuk Jualan Dalam Talian pada 2023

Pertumbuhan beli-belah langsung telah menyaksikan komuniti influencer memacu kemasukan e-dagang untuk jenama dan penjual. Kajian terbaru Shopee, “Past the Starting Line: Adapting to Malaysia’s Digital Consumers in 2023” mendapati bahawa 82% daripada influencers Malaysia berasa teruja untuk kekal berdaya tahan dan relevan dalam e-dagang. Daripada 940 influencers tempatan yang ditinjau bulan lepas, 60% telah bersama platform tersebut kurang daripada setahun.

Sebagai sebahagian daripada azam Tahun Baru mereka, dua pertiga daripada influencers memberi tumpuan untuk mengukuhkan niche mereka sebagai sebahagian daripada personaliti dan berhubung dengan pembeli berasaskan nilai melalui ketelusan. Disebabkan mereka mendapat maklum balas berterusan daripada pembeli-belah muda yang menuntut lebih banyak maklumat untuk berbelanja dengan lebih bijak, Shopee influencers ingin menghasilkan kandungan yang lebih tulen dan sahih merentas format langsung untuk lebih berkaitan dengan pengikut mereka.

Untuk mencapai matlamat ini, influencers melibatkan pengguna melalui Shopee Live dengan 6 daripada 10 influencers mengutamakan kandungan video yang lebih diperibadikan yang berkisar tentang niche yang diperibadikan dan menjadi pakar dalam mempromosikan produk yang berkaitan melalui ulasan, unboxing, petua dan helah serta demo langsung.

Dengan kebangkitan beli-belah berasaskan nilai, unboxing telah menjadi trend popular dengan generasi muda memasuki pasaran dalam perbincangan langsung dengan Shopee’s influencers. Beli-belah langsung telah menjadi platform yang paling dipercayai dalam kalangan khalayak ini untuk nasihat peribadi, maklum balas dua hala dan penjelasan produk dengan bukti yang menarik. Influencers boleh menggunakan cerapan ini untuk mempamerkan potensi penuh produk dan menunjukkan keberkesanannya dalam tindakan, sambil mencipta suara tulen dan bekerjasama dengan influencers lain dalam ruang khusus mereka.


Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia berkata, “Kami teruja untuk melihat maklum balas optimistik daripada komuniti influencer kami dan terharu melihat pertumbuhan mereka. Influencers ini akan menjadi faktor pendorong utama dalam membentuk masa depan ekonomi digital dan kami gembira melihat mereka mengorak langkah ke hadapan untuk meluaskan pengetahuan dan kemahiran mereka melalui Shopee Masterclasses. Kami komited untuk membantu influencers kami memupuk hubungan yang lebih bermakna dan setia dalam talian melalui Shopee Affiliate Programme, Shopee Influencer Marketing Programme, and Shopee Live."

Bermotivasi untuk meningkatkan kemahiran kandungan mereka untuk melibatkan khalayak dengan lebih baik dan meningkat dalam ekonomi digital ini, 6 daripada 10 influencers berhasrat untuk meluaskan pengetahuan mereka tentang pemasaran dan strategi perniagaan. Shopee menawarkan pelbagai program yang tertumpu kepada influencers seperti Shopee House di mana pencipta berkumpul setiap dwi-bulanan untuk berkongsi, berhubung dan mengenali antara satu sama lain, dan Shopee Masterclass, program maya di mana pencipta mengadakan sesi perkongsian pengetahuan.


Shopee Masterclass telah meningkatkan kemahiran lebih 500 influencer tempatan sejak penubuhannya pada Ogos 2022. Ia adalah ruang di mana influencer terkenal seperti SoImJenn, Safuan, Ceddy dan Dato’ Calvin telah berkongsi pengalaman mereka dengan bakal influencer untuk meningkatkan kemahiran mencipta kandungan mereka. Pencipta kandungan juga boleh mempelajari kemahiran untuk meningkatkan pendapatan melalui penajaan jenama dan Shopee Affiliates Programme.

Bagi menyokong azam Tahun Baru influencer, Shopee akan terus menggabungkan peluang di Shopee Influencers Fest, membolehkan influencers terus meluaskan hubungan dalam komuniti dan memupuk hubungan dengan jenama. Selain itu, Shopee Masterclasses akan menggabungkan lebih banyak bahan pendidikan untuk membantu mereka menyesuaikan diri dengan trend yang berkembang dalam e-dagang.

0 Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment (0)

Previous Post Next Post