Malam Anugerah Seni BOH Cameronian ke-18 Berlangsung Meriah! Ini Senarai Penerimanya!

Aerill Hassan
0
Assalamualaikum dan salam sejahtera


Apa khabar rakan-rakan dan pembaca sekalian? Alhamdulillah, baru-baru ini aku berkesempatan menyaksikan sebuah majlis penganugerahan berprestij iaitu Anugerah Seni BOH Cameronian ke-18 yang diadakan di Stage 1, PJ PAC, Petaling Jaya. Penganjuran kali ke 18 ini diadakan dengan sungguh meriah!


PENGANJURAN ANUGERAH SENI BOH CAMERONIAN KE-18 MERIAH!

 Anugerah seni persembahan terulung Malaysia kembali dengan penuh kemeriahan dan buat pertama kalinya diadakan di pentas  teater!


Selepas sepi selama hampir tiga tahun, Anugerah Seni Cameronian BOH membuat kemunculan semula dan kali ini lebih hebat dan berapi!

Anugerah Seni Cameronian BOH Ke-18 (18BCAA) menyampaikan 30 anugerah dan sejumlah wang tunai RM44,000 buat penggiat seni dari pelbagai bidang termasuk tarian, muzik, teater muzikal dan teater di Stage 1 PJPAC, sebuah ruang seni persembahan yang dilengkapi dengan peralatan berteknologi terkini bertempat di Pusat Membeli Belah 1 Utama, 1 Utama E. Majlis penganugerahan ini bukan hanya dikendalikan oleh seorang tetapi empat hos diikuti dengan rentetan lagu dan tarian, serta Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat!

Acara itu dibawakan oleh BOH Plantations dan Kakiseni, dengan firma perakaunan bertauliah BDO Malaysia sebagai rakan pengundian baharunya. Ia dihadiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif BOH Plantations Sdn Bhd Jason Foo, Presiden Persatuan Kakiseni Low Ngai Yuen dan beberapa tokoh industri seni termasuk penerbit-pelakon Puan Sri Tiara Jacquelina, Ketua Pegawai Eksekutif di Yayasan Sime Darby Dr. Hjh. Yatela Zainal Abidin, Wanita Pertama Teater Malaysia Dato’ Dr. Faridah Merican dan pemuzik dan pengasas Penang House of Music Paul Augustin, antara lainnya.


Dalam ucapan perasmiannya, Ketua Pegawai Eksekutif Foo mengucapkan sekalung tahniah kepada semua pemenang malam itu dan memberikan pujian istimewa buat semangat ketekunan dan keazaman semua yang terlibat dalam sektor seni persembahan tempatan yang berjaya melalui pandemik COVID-19 2020-2022.

“Anugerah Seni BOH Cameronian, yang pertama dilancarkan pada 2002, sentiasa menjadi pencapaian industri yang dinanti-nantikan untuk meraikan bakat, kontribusi dan inspirasi cemerlang dalam industri seni persembahan.

 

“Edisi ke-18 tahun ini membawa maksud yang lebih mendalam. Ia adalah bukti kuat kepada kemahuan jiwa manusia, yang memberi tumpuan kepada semangat, ketabahandan versataliti. Faktor ‘ummph’ ini telah membantu penggiat seni dalam mengharungi tahun-tahun sukar untuk terus berada di landasan.

“Hasilnya, kini kita berada di ambang permulaan baharu untuk meraikan ‘A New Day Setia Pada Senimu’. Mulai sekarang, kami yakin industri seni persembahan boleh mencapai tahap kecemerlangan kreatif ke aras yang lebih tinggi,” 

kata Foo.


Presiden Persatuan Kakiseni, Low Ngai Yuen, menerangkan dengan lebih lanjut mengenai tema BCAA tahun ini: A New Day. Setia Pada Senimu dan bagaimana ia bukan sahaja cerminan sebenar semangat komuniti seni persembahan yang telah bangkit daripada abu dengan semangat yang diperbaharui, tetapi juga rayuan agar seni tidak ketinggalan dalam usaha pemulihan Malaysia.

“Gesaan kami untuk bertindak melalui 18BCAA ini, #setiapadasenimu, adalah seruan untuk mempercepatkan kebangkitan seni. Kita memerlukan artis untuk terus bekerja dan berkarya; kami merayu kepada syarikat dan organisasi seni untuk, sila, bertahan dan dengan rendah hati meminta penonton untuk kembali ke teater; dan kami menyeru tindakan yang lebih cepat, progresif diikuti dengan pelaburan kewangan untuk merangsang semula sektor ini sekarang.”

Low menambah bahawa pada masa-masa ketidakpastian inilah seni diperlukan lebih daripada sebelumnya. 

"Adalah penting agar seni tidak dilupakan," katanya. "Tetapi sebaliknya, melalui karya yang mencerminkan, membentangkan dan memaparkan kisah hidup, ia terus menjadi saluran penting untuk menyokong kesejahteraan umum sebagai masyarakat, dan bertindak sebagai pelepasan emosi untuk semua."

Low menambah bahawa pengaturcaraan musim 18BCAA adalah bukti bagaimana sektor seni telah melakukan yang terbaik untuk bangkit daripada pengalaman pahit yang dilalui semua semasa wabak Covid 19.

30 KATEGORI DALAM TARIAN, MUZIK, TEATER MUZIKAL DAN TEATER


Anugerah tahun ini menampilkan sejumlah 30 kategori dalam tarian, muzik, teater muzikal dan teater, termasuk kategori "Produksi Terbaik". Penerima Anugerah diumumkan dalam tiga bahagian iaitu, Teknikal & Reka Bentuk, Artistik dan Persembahan. Setiap pemenang sub-kategori menerima trofi BOH Cameronian Arts Awards dan hadiah wang tunai RM1,000, manakala setiap Best Of Winner menerima trofi BOH Cameronian Arts Awards dan hadiah wang tunai RM5,000.


Empat pengacara yang menarik untuk acara black tie berdurasi dua jam tersebut adalah Tria Aziz, Angie Cheah, Ronnie (Mohd Dzulhisyam Ismail) dan Nave VJ (Navindran Vijayakumar). Christopher Ling, teruja untuk kembali sebagai pengarah persembahan untuk kali keempat, berkata bahawa idea untuk mempunyai ensemble hos mencerminkan semangat komuniti seni.

“Ia bukan hanya tentang seorang yang terkenal di sana. Kami mahu memberi ruang kepada individu sebenar yang setia kepada seni, kepada mereka yang telah menggunakan kemahiran mereka walaupun menghadapi pelbagai cabaran yang dilemparkan kepada mereka dalam beberapa tahun kebelakangan ini,” 

kata Ling. 

"Itu sebabnya kita perlu melihat lebih daripada 50 wajah-wajah di atas pentas malam ini."

Dalam acara ‘awards-show fashion’ yang sebenar, dan dengan prosiding berlangsung dalam teater yang betul, 18BCAA dapat mempamerkan pementasan daripada lima calon "Best Of" - A Notional History yang dipersembahkan oleh Five Arts Centre (Teater), Dark Light dibawakan oleh Young Choral Academy (Music), Dream Of The Red Chamber disampaikan oleh Lee Rubber Chinese Orchestra KL (Muzik), Follow The Light dibawakan oleh theatrethreesixty (Teater Muzikal) dan N2 dipersembahkan oleh La Danza Theatre (Dance)

Sebuah lagi acara kemuncak anugerah ialah lagu pembukaan, A New Day, yang digubah oleh KuLT Productions, dengan muzik dan lirik oleh Kelvin Loh, Lydia Tong dan Terence Toh, yang dipersembahkan oleh empat hos serba boleh untuk malam itu! Satu lagi balada asli yang ditulis KuLT, Setia Pada Senimu, dipersembahkan oleh Tria dengan vokal yang hebat, ditemani tiga pengacara bersamanya sebagai vokal latar.


Selepas sekian lama tidak muncul, Anugerah Pencapaian Seumur Hidup Cameronian BOH kembali tahun ini, dan penghormatan diberikan kepada Datuk Mohd Baharim Mohd Sharip, 78, seorang veteran “Dondang Sayang”. 

Dondang Sayang – tersenarai sebagai warisan budaya oleh UNESCO – merupakan seni tradisional Melayu yang masih dimainkan di Melaka oleh orang Melayu, Baba Nyonya, Cheti dan Portugis. Mohd Baharim mempelajari cara bermain biola dan menyanyi mengikut gaya seni tradisional dari datuknya yang juga seorang seniman Dondang Sayang. Beliau telah menumpukan lima dekad terakhir dalam hidupnya untuk membuat persembahan Dondang Sayang, dan mempunyai lima album.

Mohd Baharim menyertai senarai cemerlang penerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat BOH Cameronian termasuk Dato' Krishen Jit (2002), Datuk Ramli Ibrahim (2003), Dato' Dr. Faridah Merican (2004), Dalang Dollah Baju Merah (2005), Dato' Syed Alwi bin Syed Hassan (2006), Datuk Profesor Ghulam-Sarwar Yousof (2007), Lee Lee Lan (2008) dan The Temple of Fine Arts (2009).

Dalam ucapan ringkas tetapi menyentuh hati, Rosnan bin Nordin Timbalan Ketua Pengarah (Kebudayaan & Kesenian) Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara (JKKN) memberi penghormatan kepada semua yang hadir dengan mengatakan bahawa "seni menyatukan semua kaum. Apa yang anda ada adalah integriti dan semangat, jangan sesekali berputus asa!

‘Gamechanger tahun ini turut diumumkan: Penerbit muzik kelahiran Kuching, Alvin Wee, adalah rakyat Malaysia pertama memenangi Anugerah Cinema Audio Society (CAS) di Hollywood untuk Outstanding Achievement in Sound Mixing Award bagi karyanya dalam filem animasi Disney. Encanto. Beliau juga telah bekerja dalam pelbagai filem blockbuster lain termasuk Kingsman: The Secret Service (2014), Mulan (2020), No Time to Die (2021), dan TopGun: Maverick (2022). 

Wee terus menghasilkan karya di luar negara dan turut menyumbang bakatnya buat pelbagai projek termasuk untuk lagu Malaysia Prihatin (2020) untuk Hari Malaysia dan Sarawak Gemilang (2021) untuk Hari Sarawak. 

BCAA Gamechangers merupakan individu atau organisasi yang telah memberikan kehangatan buat industri dengan bakat artistik yang tersendiri. Sewaktu musim Cammies, mereka dijemput untuk berkongsi pengalaman dan perjalanan kerja mereka dalam bidang minat dan profesionalisme masing-masing.

Untuk maklumat lanjut tentang 18BCAA ikuti @kakiseni di Twitter dan Instagram atau @mykakiseni di Facebook dan di media sosial dengan hashtag #18BCAA.


SENARAI PENUH PENERIMA ANUGERAH SENI BOH CAMERONIAN KE-18[DANCE]

 • Best Featured Lead Performer
RECIPIENT: Rohini Umesh Shetty for Sadhana – The Grace Through Kathak presented by TFA Inner Space Dance Company

 • Best Group Performance
RECIPIENT: Lee Ren Xin & Tan Bee Hung for Anggota presented by Five Arts Centre

 • Best Choreographer in a Mixed Bill
RECIPIENT: Raziman Sarbini for The Other Creatures-Creature Trilogy presented by Damansara Performing Arts Centre (DPAC)

 • Best Choreographer in a Feature Length Work
RECIPIENT: Lee Ren Xin & Tan Bee Hung for Anggota presented by Five Arts Centre

 • Best Lighting Design
RECIPIENT: Tan Eng Heng for Alice In Wonderland presented by Ballet Theatre Malaysia

 • Best Set And/ Or Visual Design
RECIPIENT: Passion Ma for Alice In Wonderland presented by Ballet Theatre Malaysia

 • Best Music & Sound Design
RECIPIENT: Jyotsna Prakash & Hariraam Tingyuan Lam for Kinnara – Moon People presented by Geetha Shankaran Dance

 • Best Costume, Styling & Make-Up
RECIPIENT: Queenie Chong for Alice In Wonderland presented by Ballet Theatre Malaysia

 

[MUSIC]

 • Best Solo Performance – Instrumental
RECIPIENT: Dr. Poom Prommachart for Love & Strength United presented by Caeleb Tee Music

 • Best Group Performance – Instrumental
RECIPIENT: Lee Rubber Chinese Orchestra KL for The Lantern Festival in Dream of The Red Chamber presented by Lee Rubber Chinese Orchestra KL

 • Best Solo Performance – Vocal
RECIPIENT: Cecilia Yap for A Pilgrim’s Songs presented by Viva Opera

 • Best Group Performance – Vocal
RECIPIENT: Kuala Lumpur City Opera Principal Artists & Chorus for Brindisi in A Grand Night of Opera presented by KL City Opera

 • Best Musical Direction
RECIPIENT: Ian Chow, Easee Gan & Jacqueline Teng for Cabaret Series: Golden Melody 3 presented by The Actors Studio Seni Teater Rakyat & The Kuala Lumpur Performing Arts Centre (klpac)

 • Best Original Composition
RECIPIENT: Boyz Chew & Angelika Niescier for Gossip in JUÉ SHĪ The Hidden Tune presented by Orang Orang Drum Theatre X Angelika Niescier

 • Best Production Values
RECIPIENT: Lee Rubber Chinese Orchestra KL for Dream of The Red Chamber[MUSICAL THEATRE]

 • Best Original Music & Lyrics
RECIPIENT: Nick Choo for Follow The Light presented by theatrethreesixty

 • Best Original Book
RECIPIENT: Nick Choo for Follow The Light presented by theatrethreesixty

 • Best Musical Direction
RECIPIENT: Nick Choo for Follow The Light presented by theatrethreesixty

 • Best Ensemble/ Group Performance
RECIPIENT: Follow The Light Ensemble presented by theatrethreesixty

 • Best Performer in a Leading Role
RECIPIENT: Ronnie for Fortune Kooky presented by KuLT Productions


[THEATRE]
 • Best Actor In A Leading Role
RECIPIENT: Shah Shaha for 24 Jam Dalam 37 Tahun presented by theatrethreesixty

 • Best Ensemble/ Group Performance
RECIPIENT: Ensemble Raja Bersiong for Bangsawan Indie: Raja Bersiong presented by Revolution Stage & LiveInMyPoetry

 • Best Actor In A Supporting Role
RECIPIENT: Anissa Azis for 24 Jam Dalam 37 Tahun presented by theatrethreesixty

 • Best Director
RECIPIENT: Christopher Ling for 24 Jam Dalam 37 Tahun presented by theatrethreesixty

 • Best Original Script
RECIPIENT: Faiq Syazwan Kuhiri, Rahmah Pauzi, Fahmi Reza & Mark Teh for A Notional History presented by Five Arts Centre

 • Best Lighting Design
RECIPIENT: Nicxon Tan for Ibu presented by Iron Gang Puppet Theatre

 • Best Set And/ Or Visual Design
RECIPIENT: Fikri Shamsuddin for Listen presented by Asterik Anak Seni

 • Best Music & Sound Design
RECIPIENT: Fazz for Ibu presented by Iron Gang Puppet Theatre

 • Best Costume Design, Styling & Make-up
RECIPIENT: Wendy Kwek for Rashomon presented by The Actors Studio Seni Teater Rakyat & Japan Foundation KL

 • Best Of Nominees
RECIPIENT: A Notional History presented by Five Arts Centre

RECIPIENT: Dream Of The Red Chamber presented byLee Rubber Chinese Orchestra KL

RECIPIENT: Follow The Light presented by theatrethreesixty

 • SPECIAL AWARDS : Lifetime Achievement Award
RECIPIENT: Datuk Baharim Mohd Sharip

TAHNIAH BUAT SEMUA PENERIMA ANUGERAH 

Semoga industri seni teater dan juga muzik tanah air akan berkembang dengan wujudnya Anugerah Seni BOH Cameronian ini secara tidak langsung meningkatkan usaha penggiat seni tanah air untuk mempamerkan bakat dengan lebih baik di masa akan datang.

SEKIAN

Post a Comment

0Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!