Ulasan Filem Damsel (2024) : Fantasi Yang Mengecewakan ?

Aerill Hassan
0
Assalamualaikum dan salam sejahtera

Ulasan Filem Damsel (2024) : Fantasi Yang Mengecewakan ?

Filem Damsel (2024) merupakan sebuah filem fantasi diarahkan oleh Juan Carlos Fresnadillo dan ditulis oleh Dan Mazeau. Filem ini secara kasarnya mengisahkan tentang seorang wanita muda yang menerima lamaran perkahwinan tetapi akhirnya menyedari bahawa semuanya hanyalah pembohongan semata-mata. Filem ini membariskan beberapa pelakon seperti Millie Bobby Brown, Ray Winstone, Nick Robinson, SHohreh Aghdahsloo, Angela Basset dan Robin Wright.

(toc) #title=(KANDUNGAN)

REVIEW FILEM DAMSEL (2024)


Pengarah : Juan Carlos Fresnadillo

Penulis : Dan Mazeau
Penerbit : Joe Roth / Jess Kirchenbaum / Chris Castaldi
Sinematografi : Larry Fong
Edit : John Gilbert
Muzik : David Fleming
Tarikh Tayangan : 8 Mac 2024
Durasi : 110 minit

Rotten Tomatoes : 57 %
Metacritic : 46/100


BARISAN PELAKON FILEM DAMSEL (2024)

Ulasan Filem Damsel (2024) : Fantasi Yang Mengecewakan ?
 • Millie Bobby Brown sebagai Elodie
 • Ray Winstone sebagai Lord Bayford, ayah kepada Elodie
 • Angela Bassett sebagai Lady Bayford, ibu tiri Elodie
 • Brooke Carter sebagai Floria, adik perempuan Elodie
 • Nick Robinson sebagai Prince Henry
 • Robin Wright sebagai Queen Isabelle
 • Milo Twomey sebagai King Roderick
 • Nicole Joseph sebagai Princess Victoria
 • Shohreh Aghdashloo sebagai suara Naga

SINOPSIS FILEM DAMSEL (2024)

Raja Aurea pertama mengetuai serangan sia-sia terhadap seekor naga yang tinggal di kerajaannya. Semua orang raja dibunuh, meninggalkan raja pada belas kasihan Naga.

Ulasan Filem Damsel (2024) : Fantasi Yang Mengecewakan ?

Berabad-abad kemudian, Elodie, anak perempuan remaja Lord Bayford, menerima lamaran daripada Ratu Isabelle dari Aurea untuk mengahwini anaknya, Putera Henry. Atas desakan bapanya, Elodie bersetuju dengan perkahwinan itu supaya harga pengantin perempuannya dapat membantu orang miskin mereka. Apabila tiba di Aurea, Elodie dan Henry pada mulanya tidak berminat antara satu sama lain, tetapi mula terikat kerana mereka berkongsi keinginan untuk mengembara. Ibu tiri Elodie, Lady Bayford, menjadi curiga dengan motif Permaisuri Isabelle, menyebabkan dia merayu secara sia-sia Elodie untuk menamatkan pertunangan.

Selepas perkahwinan, Elodie dan Henry mengambil bahagian dalam upacara kuno di pergunungan, kononnya untuk meraikan kesatuan mereka. Isabelle menerangkan perjanjian antara raja pertama dan Naga, di mana dia terpaksa mengorbankan tiga anak perempuannya untuk memastikan keamanan antara rakyatnya dan naga. Selepas upacara di mana tapak tangan mereka dipotong dan dipegang bersama, Henry membawa Elodie melintasi laluan sempit di atas sarang Naga, kemudian atas perintah Isabelle melemparkannya ke jurang.

Pulih daripada kejatuhan, Elodie menyedari bahawa dia adalah pengorbanan sebenar. Dia melarikan diri dari Naga selepas ia membakar kakinya, dan menemui sebuah gua bercahaya yang dipenuhi dengan cacing sutera bercahaya, yang dia kumpulkan sebagai sumber cahaya. Elodie sampai ke bilik dengan nota "Selamat Di Sini Dia Tidak Dapat Mencapai", nama mangsa lalu, dan peta diukir di dinding. Semasa Elodie tidur, cacing menyembuhkan luka melecur di kakinya.

Ulasan Filem Damsel (2024) : Fantasi Yang Mengecewakan ?

Elodie mengikut peta ke jalan buntu di titisan menegak yang tinggi di lereng gunung. Dia menemui sisa anak-anak naga yang mati, menjelaskan sebab pengorbanan diraja. Pasukan penyelamat yang diketuai oleh Lord Bayford tiba. Naga membunuh mereka, termasuk Lord Bayford, tetapi gangguan itu membolehkan Elodie melarikan diri dari gunung. Dia mengambil salah satu kuda pihak penyelamat dan bersembunyi di bawah batu ketika Naga membakar kawasan sekitarnya dalam usaha mengejar yang tidak berjaya.

Dimaklumkan oleh kebakaran bahawa pengorbanan Elodie telah gagal, Isabelle terpaksa menculik adik perempuan Elodie, Floria sebagai pengganti. Selepas mengetahui perkara ini daripada Lady Bayford yang terdesak, Elodie kembali ke gunung untuk menyelamatkan Floria, yang telah ditinggalkan naga itu hidup-hidup sebagai umpan.

Elodie mencipta lencongan untuk mencapai Floria. Memberitahu kakaknya untuk bersembunyi, dia berhadapan dengan Naga dan cuba meyakinkannya bahawa mereka telah ditipu oleh Aurean: dengan menggabungkan tangan mereka yang dipotong pada majlis perkahwinan, darah pengantin perempuan dan kerabat diraja Aurean bercampur, membuatkan Naga berfikir bahawa puteri-puteri adalah berketurunan Aurean. Enggan mempercayai Elodie, Naga menyatakan bahawa serangan raja pertama tidak diprovokasi, dan kemudian menyerangnya. Kedua-duanya bertempur sehingga Elodie menipu Naga untuk membakar dirinya. Dengan Naga atas belas kasihannya, dia meyakinkan Naga tentang kebenaran dan menyembuhkan mereka berdua dengan cacing bercahaya.
Ulasan Filem Damsel (2024) : Fantasi Yang Mengecewakan ?

Elodie kemudian mengganggu perkahwinan pengorbanan lain di istana, mendedahkan pengkhianatan keluarga diraja Aurean. Elodie menasihati pengantin baru dan keluarganya untuk melarikan diri, dan Naga membakar istana dengan semua kerabat diraja dan bangsawan Aurean di dalamnya. Henry, yang menyesal atas tindakannya, ditunjukkan untuk menerima nasibnya. Beberapa hari kemudian, Elodie, Floria, dan Lady Bayford belayar pulang, sarat dengan bekalan dan diiringi oleh Naga.

ULASAN FILEM DAMSEL (2024)

Ulasan Filem Damsel (2024) : Fantasi Yang Mengecewakan ?

Menurut Netflix, tayangan filem Damsel (2024) pada tiga hari pertama merekodkan sebanyak 35.3 juta tontonan dan menjadi filem pertama di 79 buah negara. Selain itu, dalam tempoh yang sama, filem ini berjaya mengumpulkan jumlah jam tayangan sebanyak 64.8 juta jam. Melihat kepada penerimaan penonton terutamanya mereka yang melanggan Netflix membuatkan aku tertarik untuk menonton filem ini. Oleh, itu, terimalah ulasan aku yang tidak seberapa ini.

Filem Damsel (2024) menceritakan tentang sebuah kisah fantasi atau dongeng yang agak berbeza berbanding beberapa kisah fantasi popular yang lain. Wanita muda menerima lamaran dari sebuah kerajaan yang lebih kaya, untuk membantu rakyat dan negaranya yang sedang melalui zaman kemelesetan. Tanpa diduga, lamaran perkahwinan itu sebenarnya merupakan sebuah muslihat untuk menjadi korban buat seekor naga. Plot penceritaan dipermulaan boleh dilihat menarik, tetapi penonton disajikan beberapa perkara yang pelik sebelum perkahwinan dilangsungkan.

Ulasan Filem Damsel (2024) : Fantasi Yang Mengecewakan ?

Plot dibahagian pertengahan boleh dilihat semakin menarik, melihatkan bagaimana watak Elodie berusaha untuk keluar dan tidak menjadi mangsa korban. Selain itu, boleh dilihat juga bagaimana kisah naga itu sendiri sebenarnya mempunyai kebenaran yang lain. Beberapa plot boleh dilihat seperti sudah boleh diduga, terutamanya apabila dibahagian penghujung filem ini, walaubagaimanapun ia tidaklah mencacatkan filem ini. 

Untuk keseluruhan filem ini, dilihat watak yang paling menonjol sudah tentunya Elodie yang dilakonkan oleh Millie Bobby Brown. Sebagai seorang yang sering melihat lakonan beliau, untuk filem ini beliau tidak mengecewakan, terutamanya terdapat babak-babak yang mana beliau banyak melakonkan seorang diri. Selain itu, watak ibu tiri dipegang oleh Angela Basset juga merupakan watak yang menarik juga, tidak seperti mitos ibu tiri yang lain, wataknya adalah ibu tiri yang baik dan mementingkan keselamatan anak tirinya. 

Ulasan Filem Damsel (2024) : Fantasi Yang Mengecewakan ?

Kekurangan dalam filem ini bagi aku mungkin pada beberapa babak atau plot yang kelihatan terlampau laju dan boleh diagak. Selain itu, beberapa imej janaan komputer kelihatan serabut, tetapi ada juga bahagian yang cantik seperti di dalam gua. Filem ini juga memperlihatkan tema pemerkasaan wanita yang mempunyai pendirian teguh untuk menjalani kehidupan yang mana menjadi salah satu tema yang sering digunapakai dalam perfileman pada masa kini. 

Ulasan Filem Damsel (2024) : Fantasi Yang Mengecewakan ?

Filem Damsel (2024) bagi aku merupakan sebuah filem yang menghiburkan, kisah fantasi yang menarik yang mempunyai beberapa kekurangan yang tidak ketara dan tidaklah menjejaskan pemahaman penonton. Aku menjangkakan akan ada filem Damsel 2 dan seterusnya sekiranya pihak Netflix ingin meneruskan lagi terutamanya melihat penerimaan penonton mereka. Untuk itu, aku berikan filem ini :-


BINTANG : ⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10


RUJUKAN :
 • Netflix
 • Google Image
 • Wikipedia
 • Google Translate

Post a Comment

0Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!