Jenis - Jenis Kucing


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Birman

Kucing jenis ini kebiasaanya tinggal di kuil,bahkan terdapat satu kepercayaan menganggap jika kucing kuil ini mati maka jasad kucing itu akan ditanam si sebelah kubur pendetanya (Tuannya)
Menurut sebuah catatan sejarah,kucing Birman mulai hidup di seluruh pelosok dunia seperti Ragdoll pada tahun 1919 apabila dibawa oleh dua orang Perancis iaitu Auguste Pavie dan Gordon Russel yang mendapatkan hadiah sepasang kucing Birman kerana membantu pada pendeta kuil.Tetapi sayangnya kucing jantan mati dalam perjalanan manakala kucing betina sedang bunting dan terus membiak di Ragdoll.

Ciri-ciri kucing Birman :-

  1. Berat badan antara 4-6 Kg
  2. Pola warnanya serua dengan warna point dengan lebih pucat pada telinga,muka,kaki dan ekor.
  3. Bulu ekor dan leher yang paling menonjol iaitu tebal dan halus.
  4. Panjang tubuh kucing sederhana tetapi berbentuk tegap.
  5. Tidak seperti kucing Abyssinian yang memiliki telinga panjang,telina kucing ini berukuran sederhana dan melengkung.
  6. Kucing jenis ini sangat suka pada manusia. (Jinak)
Abyssinian 


Kucing jenis ini dikatakan adalah kucing tertua di dunia.Ini adalah berdasarkan wujudnya patung-patung kucing ini di zaman Mesir Purba dulu kala lagi.Tetapi bukan bererti kucing ini berasal dari Mesir.Menurut penyelidikan,kucing ini dikatakan berasal dari Ethiopia,bahkan para ahli genetik juga berpendapat kucing ini berasal dari Asia Tenggara atau Lautan Hindi.
Ciri-ciri kucing ini ialah :-

  1. Tubuhnya berotot
  2. Mata berbentukmenyerupai almond dan telinganya yang besar.
  3. Kaki panjang dan langsing.
  4. Kepala berbentuk segitiga dan sudut-sudut yang agak bulat.
  5. Pola warna bulu yang berbintik-bintik. 
Turkishvan

Kucing ini kebanyakkannya terdapat di USA (United States of America)






Ciri-ciri kucing ini ialah :

  1.  Memiliki badan yang cukup besar.
  2. Memiliki bulu "semi long hair" tetapi bulunya tebal.
  3. Jangka hayat antara umur 3-5 tahun.
  4. Berat maksima yang maksimum ialah 9 Kg.
  5. Memiliki bulu yang cepat kering apabila terkena air. 
Ragdoll

Menurut sebuah catatan,Ragdoll dijumpai pada tahun 1963 lagi apabila seorang Ann Baker yang sering meminjam kucing daripada jiran tetangganya yang bernama Blackie (Mempunyai induk kucing Persia Putih) dan juga saudara tirinya Daddy Warbucks. Ann kemudian mengacukkan kucingnya dan menghasilkan baka baru bernama RAGDILL dan kemudiannya menubuhkan organisasi khusus untuk pencinta Ragdoll.

Ciri-ciri kucing ini ialah :-

  1.  Mempunyai 4 jenis warna iaitu seal,blue,chocolate dan lilac.
  2.  Memiliki tubuh dan berat yang besar.Kucing betina (5-7.5 kg) dan kucing jantan (6-10 kg)
  3. Bahagian dada yang lebar.
  4. Pada waktu kecil,kucing ini lahir hanya bewarna putih,tetapi kemudian barulah warna-warna lain muncul.
  5. Menjadi dewasa pada umur 3 tahun. 
Siamese


Kucing ini berasal daripada Thailand.
Ciri-ciri kucing ini ialah :-

  1. Bentuk tubuh badan yang panjang,langsung dan berotot.
  2. Kepala kecil dan berbentuk segitiga.
  3. Bermata biru.
  4. Telinga yang lebar.
  5. Ada perbezaan warna di hujung-hujung anggota tubuh badan seperti kaki,telinga,mulut,ekor,hidung da sekitar mata. 
Sphinx 


Kucing ini dinamakan Sphinx kerana rupanya seperti patung Sphinx di Mesir tetapi kucing ini bukanlah berasal dari Mesir tetapi dari Kanada.






Ciri-ciri kucing ini ialah :-

  1. Tidak mempunyai bulu walau sehelaipun di badannya.
  2. Kulit berkedut dan telinga menghala ke hadapan.
  3. Berat badan mencecah 4-5 kg bagi kucing dewasa.
  4. Harga yang mahal.

Sumber 

Kat rumah angah ada banyak kucing.Tapi angah tak tau diorang tu spesies yang mana satu,maybe sebab dah banyak kacuk kut?? huhu

5 comments:

  1. Ragdoll paling comel. Tapi syira suka Norwegian forest cat.

    ReplyDelete
  2. Takut pula tgk kucing jenis Sphinx ni....Kalau kucing kat Malaysia ni jenis apa ye?

    ReplyDelete
  3. heheh..tapi macamane pon kite suke kucing kampung je..senang jage,huu

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Powered by Blogger.