Berapakah Kos Rawatan Penyakit-Penyakit di Malaysia?



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Berapakah Kos Rawatan Penyakit-Penyakit di Malaysia?

Apa khabar rakan-rakan dan pembaca sekalian? Alhamdulillah, aku disini sihat sejahtera. Kesihatan merupakan satu aspek yang paling penting. Tidak kiralah sama ada kesihatan diri atau kesihatan orang disekitar kita. Semuanya sangat penting. Jika tidak sihat, macam mana nak lakukan kerja? Macam mana nak bergembira? Macam mana nak buat perkara-perkara yang kita suka?

Bercakap mengenai kesihatan, kali ini aku nak kongsikan dengan anda tentang beberapa informasi yang aku baca di satu laman kesihatan iaitu HelloDoktor . Adakah anda tahu berapakah harga bagi kos rawatan penyakit-penyakit di hospital? Adakah anda ada wang yang cukup untuk merawat penyakit ini?

KOS RAWATAN PENYAKIT

Apabila kita bercakap mengenai soal kos, perkara pertama yang terlintas di kepala masing-masing adalah soal duit atau wang. Begitu juga dengan kos rawatan penyakit, ia juga tidak lari daripada soal beban kewangan yang perlu ditanggung. Mungkin ada yang berkata, tidak perlu risau kerana mereka boleh mendapatkan rawatan bagi penyakit-penyakit yang dialami secara percuma daripada klinik-klinik atau hospital-hospital milik kerajaan. Tunggu sebentar! Adakah anda pasti bahawa kesemua rawatan boleh diperoleh secara percuma di fasiliti kesihatan milik kerajaan? 

Berapakah Kos Rawatan Penyakit-Penyakit di Malaysia?

Ada sesetengah rawatan sememangnya percuma atau hampir percuma di fasiliti kesihatan milik kerajaan, tetapi tidak semuanya begitu. Malah ada jenis rawatan yang anda masih perlu membayar ribuan ringgit walaupun telah disubsidi oleh kerajaan Malaysia. Apatah lagi jika anda mendapatkan rawatan di fasiliti milik swasta yang kadarnya boleh mencecah sehingga jutaan ringgit.

Jika dilihat kepada infografik yang sediakan, terdapat beberapa jenis penyakit berserta anggaran kos yang perlu dibelanjakan bagi rawatan tersebut. Sebagai contoh, pembedahan pintasan jantung yang dilakukan di hospital kerajaan sememangnya lebih murah, iaitu 20 kali ganda lebih murah berbanding kos rawatan di hospital swasta. Walaupun begitu, kos sebanyak RM4,000 di hospital kerajaan ini masih dianggap mahal terutamanya bagi anggota masyarakat yang berpendapatan rendah. Begitu juga dengan kos rawatan strok yang berjumlah RM4,000 ke atas di hospital kerajaan, manakala sekitar RM40,000 hingga RM80,000 diperlukan jika menjalani rawatan di hospital swasta.

Untuk penyakit katarak mata pula, anda hanya memerlukan sekitar RM100 hingga RM500 bagi setiap rawatan, dan kos yang diperlukan bagi penyakit yang sama adalah antara RM3,500 hingga RM6,000 jika di hospital milik swasta. Berlainan pula dengan penyakit batu karang yang berlaku di buah pinggang anda, ia agak mahal walaupun anda mendapatkan rawatan di hospital kerajaan, yang mana kos rawatannya adalah antara RM3,000 hingga RM10,000, bergantung kepada kerumitan sesuatu kes itu. Jika anda memerlukan rawatan kemoterapi pula, anda hanya perlu membayar RM200 untuk setiap kali rawatan yang dijalani di hospital milik kerajaan, manakala jika di fasiliti swasta, jumlahnya boleh mencecah sehingga RM4,000 hanya bagi setiap kitaran kemoterapi tersebut. Jika anda pernah mendapat rawatan bagi demam denggi di hospital kerajaan, anda pasti tahu bahawa ia adalah rawatan yang dijalankan secara hampir percuma. Tetapi tidak di hospital swasta yang mana anda perlu membelanjakan sekitar RM1,000 hingga RM3,000 untuk rawatan tersebut.

KOS TAMBAHAN PUN ADA?

Berapakah Kos Rawatan Penyakit-Penyakit di Malaysia?

Perlu diingat bahawa kos rawatan yang dinyatakan seperti di atas hanyalah untuk kos servis rawatan semata-mata. Anda masih perlu membayar kos-kos berkaitan yang lain seperti yuran konsultasi, yuran pendaftaran, caj harian wad, bayaran X-ray, ujian darah dan lain-lain lagi. Jika di hospital kerajaan, anda hanya perlu membayar RM1 bagi yuran konsultasi, tetapi anda perlu membayar antara RM30 hingga RM250 bagi perkhidmatan yang sama di hospital swasta. Bagi yuran pendaftaran kemasukan ke hospital, anda hanya perlu membayar antara RM15 hingga RM35 bagi kemasukan di hospital kerajaan. Manakala jika di hospital swasta, anda perlu membayar yuran kemasukan antara RM500 hingga RM2,000, atau 6% hingga 10% daripada kos keseluruhan pembedahan anda. 

Jika anda perlu ditahan di wad hospital kerajaan, anda perlu membayar caj bilik wad antara RM3 hingga RM120 sehari bergantung kepada kelas wad tersebut. Manakala di hospital swasta, kadar yang perlu dibayar adalah antara RM80 hingga RM300 sehari, juga bergantung kepada kelas wad tertentu. Selain itu, ujian-ujian lain seperti X-Ray, ultrasound, ujian darah, CT scan dan MRI juga perlu dibayar dengan caj yang pastinya amat berbeza antara hospital kerajaan dan juga swasta.

KOS RAWATAN MENINGKAT SELEPAS 10 TAHUN!

Jika anda lihat kepada jadual kedua, iaitu kos rawatan jenis-jenis kanser tertentu dengan anggaran peningkatan pada 10 tahun akan datang, ia jelas memperlihatkan peningkatan lebih daripada 10%. Walaupun contoh yang diberikan adalah anggaran kos daripada hospital swasta, berkemungkinan juga anggaran kos rawatan di hospital kerajaan juga akan meningkat walaupun tidak setinggi kos di fasiliti swasta. Kebanyakan peningkatan kos rawatan yang dijangkakan berlaku selepas 10 tahun ini berjumlah sehingga 3 kali ganda.

Mengapa kos rawatan perubatan ini meningkat? Perkara yang paling utama adalah disebabkan oleh trend perubatan terkini dan pembangunan kaedah dan rawatan yang lebih moden. Selain itu, terdapatnya peningkatan permintaan terhadap perkhidmatan perubatan seiring dengan peningkatan populasi penduduk. Begitu juga dengan peningkatan kadar penyakit yang berkaitan dengan gaya hidup yang tidak sihat yang menyebabkan lebih ramai individu mendapatkan rawatan perubatan. Peningkatan kos rawatan di Malaysia dijangkakan berlaku antara 10 hingga 15 peratus setiap tahun. Ia mungkin tidak disedari kerana kebanyakan peningkatan ini berlaku di sektor perubatan swasta, manakala di sektor perubatan awam, ia telah disubsidikan oleh kerajaan dan peningkatan yang berlaku adalah sangat minimum.

PERBEZAAN KOS DI HOSPITAL KERAJAAN DAN SWASTA

Anda pasti tahu mengapa servis rawatan di hospital kerajaan adalah lebih murah.👍 Ya, kerana ia telah disubsidi oleh Kerajaan Malaysia. Walau bagaimanapun, anda juga perlu tahu kos rawatan di hospital swasta lebih mahal kerana pada kebiasaannya, mereka menyediakan servis perkhidmatan dengan kualiti yang lebih baik. Tetapi ia tidak bermaksud bahawa rawatan perubatan di hospital kerajaan adalah kurang bagus. Terdapat dua perbezaan yang paling jelas antara hospital kerajaan dan juga swasta iaitu, penjagaan pesakit dan pelawat serta waktu menunggu untuk mendapatkan rawatan.

Selain itu, jika anda berkunjung ke hospital atau pusat perubatan swasta, anda boleh melihat kepada persekitaran yang lebih selesa dan mewah, pilihan makanan yang lebih enak dan berkualiti tinggi selain jenis ubat-ubatan yang digunakan. Anda juga boleh mendapatkan bilik peribadi yang lebih privasi dan selesa. Walaupun perkhidmatan yang disediakan di hospital kerajaan tidak semewah seperti di hospital swasta, kualiti servis rawatan yang diberikan sebenarnya adalah sama tinggi. Hanya disebabkan caj yang lebih murah dan berpatutan, ramai yang lebih gemar ke hospital milik kerajaan berbanding swasta melainkan anda dilindungi dengan insurans perubatan.

LANGKAH KURANGKAN KOS PERUBATAN DAN RAWATAN KESIHATAN

Pertama, amalkan gaya hidup sihat. Ia kedengaran amat mudah, tetapi ramai yang masih kurang memberikan perhatian terhadap perkara ini. Gaya hidup yang sihat bukan sahaja memberikan fizikal dan mental yang sihat, malah ia menjauhkan diri anda daripada risiko untuk mendapat penyakit-penyakit kronik. 

Kedua, dapatkan kad perubatan atau polisi insurans kesihatan daripada penyedia-penyedia insurans. Kad perubatan membantu anda untuk mendapatkan rawatan tanpa perlu menunggu lama di hospital swasta. Selain itu, ia juga membantu menyediakan liputan yang mencukupi bagi sebarang rawatan yang memakan kos yang besar pada masa sekarang atau pada masa akan datang.

Ketiga, gunakan kemudahan atau manfaat kesihatan yang disediakan oleh majikan atau syarikat tempat anda bekerja. Sesetengah majikan bukan sahaja menyediakan liputan perlindungan perubatan kepada pekerja mereka sahaja, malah kepada ahli keluarga terdekat pekerja tersebut. Rujuk kepada pengurusan syarikat anda untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Masih ramai di antara kita yang mengabaikan konsep gaya hidup sihat dalam kehidupan seharian selain tidak mengambil mana-mana polisi insurans perubatan. Kedua-dua ini sangat membantu diri anda dalam mengurangkan tanggungan kos perubatan dan juga risiko untuk mengalami penyakit-penyakit kronik. Kita pasti tidak mampu untuk menyediakan sejumlah wang yang begitu besar dalam masa yang singkat untuk membayar kos rawatan di hospital. Oleh itu, sediakanlah payung sebelum hujan. Janganlah sudah terhantuk, baru tengadah.

SEKIAN

Artikel ini adalah kerjasama bersama antara HelloDoktor.com dan Aerill Hassan. Segala maklumat dan informasi lebih lanjut boleh dilihat di laman web HelloDoktor.com 

18 comments:

  1. mahalnya. tak pernah ambil tahu pun pasal ni. nice sharing :) ♕Tiara Sapphire♕

    ReplyDelete
  2. allahuakhbar.. semoga jauh kita semua dari ujian sakit ni..
    moga Allah beri keafiatan buat kita semua.

    ReplyDelete
  3. Moga kita semua di dalam lindunganNya dan tidak melalui kesukaran yang melampau.
    Eh. Jom zumba tiap petang ye

    ReplyDelete
  4. BUkan murah ye..Kalau yang senang takpela, kalau yang sush..sebb tu kita kene jaga kesihatan untuk elakkan sebarang penyakit..Penting juga ambil insuran kesihatan ni

    ReplyDelete
  5. Mahalnye rawatan. Memang betul RM4000 pon tak mampu nak bayar sekaligus. Semoga kita sentiasa diberikan kesihatan yang baik

    ReplyDelete
  6. Memang kena pada masanye bila baca artikel ni. This Friday I kena operate kaki. The estimation cost around RM15,000. Masa ni la rasa syukur sangat I ada ambil medical card and still continue until now.We deserve for good medical treatment when old age.

    ReplyDelete
  7. Good writing.. Kadang2 kita selalu lupa kepentingan menjaga kesihatan.. Dan bila sakit datang, baru teringat.. Terima kasih kerana saling ingat mengingati..

    ReplyDelete
  8. Ya betul segalanya kena ada duit walaupun hi hospital Kerajaan. Pendekata, kita kena simpan duit buat hari tua...atau ambil insurabs ketika masih muda.

    ReplyDelete
  9. Thank you for sharing. It's good to know about this and be prepared for anything in future.

    ReplyDelete
  10. bila tengok kos nie...memang perlu sangat ambik insurance, sbbkos yang sentiasa meningkat saban tahun, namun kos rawatan di hospital kerajaan kita masih rendah berbanding negara lain

    ReplyDelete
  11. Setuju sangat. Kos rawatan bukan murah. Walaupun kat hospital kerajaan tak mahal tapi long term akan jadi mahal dan membebankan. For me, not really about insurans sebab ada cover medical pun belum tentu mampu merawat duka lara orang sakit andai ditinggalkan sendiri kemudian hari. Huhuuu ... Sebaiknya mencegah dan jaga kesihatan. Thanks sharing

    ReplyDelete
  12. Good info sbb ada terfikir ritu lps hb warded denggi. Kos dlm 21k then terfikir kalau penyakit lain brapa laa..

    ReplyDelete
  13. Harga kesihatan mmg mahal. Mmg kena amik brt dan siap sedia utk sebarang kemungkinan

    ReplyDelete
  14. Memang mahal kalau swasta, sis beberapa kali keluar masuk hospital memang boleh nangis tengok harga tapi nasib baiklah ada Insurance, kurang sikit bebanan. Moga kita semua dijauhkan dari sebarang penyakit

    ReplyDelete
  15. Bila baca nie ya Allah sumpab takut. Moga kita terus diberi kesihatan yg baik.

    ReplyDelete
  16. memang tak murahlah kan, sebab tu kena cegah. itu baru rawatan di hospital, bagaimana pula folo up di rumah dan penjagaan harian? sebab tu lebih untung jika kita prevent disease.

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Powered by Blogger.