Resepi Kek Milo 4 Bahan [ Kukus Sahaja ]

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Resepi Kek Milo 4 Bahan [ Kukus Sahaja ]

Apa khabar buat semua pembaca dan penggemar kek? Alhamdulillah, di hari yang entah berapa hari dah PKP ni aku akhirnya telah membuat satu kek mudah dengan 4 bahan sahaja. Semuanya adalah hasil daripada satu post di Twitter tentang kek ini.

Terima kasih diucapkan kepada pemilik status di Twitter atas resepi. Memasak bukanlah satu kemahiran yang aku ada. Ini pun sebab resepi dan caranya mudah sangat-sangat.Tanpa melengahkan masa jom lihat bagaimana aku membuat kek Milo ini.



BAHAN-BAHAN

๐Ÿ‘‰ 5 Biji Telur
๐Ÿ‘‰ Vanilla Essence
 ๐Ÿ‘‰ 2½ Cawan Setengah Milo
๐Ÿ‘‰ 1½ Senduk Nasi Susu Pekat

CARA-CARA

๐ŸŽ‚ Campurkan ke semua bahan di dalam mangkuk besar.


๐ŸŽ‚ Masukkan satu penutup Vanilla Essence. Bila dah masukkan kesemuanya, kacau sehingga sebati hingga tiada ketul-ketulan. Ada yang aku tengok hanya membuat kek ini dengan tiga bahan sahaja tanpa Vanilla Essence. Tapi macam aku, aku perlukan Vanilla Essence untuk mengurangkan bau telur.


๐ŸŽ‚ Anda boleh adjust tahap kemanisan mengikut citarasa anda dengan menambah atau mengurangkan kuantiti susu pekat.


๐ŸŽ‚ Sapu loyang dengan planta, kemudian masukkan bancuhan tersebut ke dalam loyang.

๐ŸŽ‚ Seterusnya, masukkan ke dalam tempat pengukus. Masa yang diperlukan hanyalah 30 minit sahaja.

๐ŸŽ‚ Pastikan air di dalam tempat pengukus dalam searuh dan pastikan ia dah betul-betul panas.


๐ŸŽ‚ Selepas 30 minit, keluarkan. Walaupun rupa agak hodoh dan tak lawa, tapi jangan risau sebab rasanya sedap. Masa kita bukak sahaja tempat pengukus tu, memang nampak kek ini mengembang dengan begitu besar, dan rupa pun bagaikan  bunga Rafflesia.๐Ÿ˜‚


๐ŸŽ‚  Tapi dah lepas beberapa minit disejukkan, kemudian aku letak pula di atas pinggan, saiznya kembali sederhana. Lepas tu, aku tambah sedikit susu pekat di bahagian atas dan ditabur pula milo sebagai penambah rasa.


๐ŸŽ‚ Siap! Jarang jugak sebenarnya nak buat kek di rumah, sebab di rumah aku tak ada ketuhar. Kalau ada pun yang dah rosak. Sebab tu bila raya, macam susah nak buat kuih raya.


Boleh klik pada gambar untuk terus ke post twitter tersebut.


Sekian.

12 comments:

  1. wahhh rajin ariel yea. saya pun rasa buat juga tapi tak juga dibuat.

    ReplyDelete
  2. simple je resepi dia senang nak follow. tak sangka awak ada bakat baking juga..hehe

    ReplyDelete
  3. pergh. meleleh kita tengok dirumah ni. nasib lah tak de pembakar tu. kalau ada, dah di buat stock seminggu ;(

    ReplyDelete
  4. Bior tak lawa rupa, janji senang nak buat dan menjadi dan sedap...kadang ikut resepi online ni kemain senang, sekali buat jangan kan kata bantat, terus leper macam lempeng hahahaha

    ReplyDelete
  5. Okla tu jadik. Ingat kan telur tu nak pakai satu sarang. Terkejut sis! I think sb kek jadi macam tu sebab wap air menitis atas milo semasa kukus. Rasanya lah sb tak pernah try lagi.

    ReplyDelete
  6. Belum berkesempatan nak buat. Mmg teringin nak buat tapi milo tak ada pulak. Aduhhh terlioq lah pulak tgok kek ni

    ReplyDelete
  7. Rajinnya buat kek, Azwar try buat lava kek secawan semalam tak jadi lava jadi lebur terus. Had ini nampak lagi sedap, rupa tak ada takpe asalkan rasa sedap.

    ReplyDelete
  8. Nampak sedap~ sure manis gila! Should try it when I have the chance! Recently dah makan banyak. Confirm fat! hahah!

    ReplyDelete
  9. Suka buat kek yang kukus kukus ni. Sebab akak pon tkde oven. Hahaha. Nak buat pon senang

    ReplyDelete
  10. Cake viral ni, nampak dekat MAH selalu ada orang share pasal cake milo nih, kita yang tak suka milo nih memang tak teringin nak cuba, tadi anak dara dah mula borak pasal cake nih naktry lah tu... nnt bolehlah follow step and resepi disisni

    ReplyDelete
  11. Wah...senang jer buat kek. Milo ni cuma 4 bahan jer and kukus, biasanya klu kek kukus dia tahan lama

    ReplyDelete
  12. kalau resipi kek kukus macam ni boleh la cuba buat. kat rumah x de oven nak buat kek.

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Powered by Blogger.