Review Filem : Mrs Chatterjee Vs Norway (2023)

Aerill Hassan
1
Assalamualaikum dan salam sejahtera


Mrs Chatterjee Vs Norway (2023) ialah sebuah filem drama undang-undang berbahasa Hindi yang ditulis dan diarahkan oleh Ashima Chibber. Ia dibintangi oleh Rani Mukerji, Anirban Bhattacharya, Neena Gupta dan Jim Sarbh. Filem ini diilhamkan daripada kisah kehidupan sebenar pasangan India yang anak-anaknya telah dibawa pergi oleh pihak berkuasa Norway pada 2011. Ia telah ditayangkan di pawagam bagi pasaran India pada 17 Mac 2023. Manakala untuk tayangan penonton antarabangsa pula adalah pada 12 Mei 2023 di laman pengstriman Netflix.

FILEM MRS CHATTERJEE VS NORWAY (2023)

 • Pengarah : Ashima Chibber
 • Penulis :  Sameer Satija / Ashima Chibber / Rahul Handa
 • Penerbit :  Monisha Advani / Madhu Bhojwani / Nikkhil Advani
 • Sinematografi :  Alvar Kõue
 • Penyunting :  Namrata Rao
 • Muzik : Amit Trivedi
 • Tarikh tayangan : 17 Mac 2023
 • Durasi :  144 minit
 • Bajet Pembikinan :₹30 crore
 • Kutipan Box Office :  ₹36.53 crore

BARISAN PELAKON FILEM MRS CHATTERJEE VS NORWAY (2023)

 • Rani Mukerji sebagai Debika Chatterjee
 • Anirban Bhattacharya sebagai Aniruddha Chatterjee, suami Debika
 • Jim Sarbh sebagai Daniel Singh Ciupek, peguam Norway
 • Neena Gupta sebagai Vasudha Kamat, Menteri Hal Ehwal Luar India (watak berdasarkan Sushma Swaraj)
 • Kärt Tammjärv sebagai Sia
 • Britta Soll sebagai Matilda
 • Barun Chanda sebagai Abhijeet Dutta, hakim Mahkamah Tinggi Kolkata
 • Balaji Gauri sebagai Peguambela Cik Pratap
 • Mithu Chakraborty sebagai ibu Aniruddha
 • Soumya Mukherjee sebagai Anurag Chatterjee, saudara Aniruddha
 • Bodhisattwa Majumder sebagai bapa Debika
 • Saswati Guha Thakurta sebagai ibu Debika
 • Varun Vazir sebagai Biswajeet Sarkar
 • Charu Shankar sebagai Nandini
 • Roopangi Vanvari sebagai Rabia
 • Sara Soulié sebagai Berit Hansen, Guru di Velfred
 • Yuvaan Vanvari sebagai Shubha Chatterjee, anak lelaki Debika dan Aniruddha
 • Balaji Gauri sebagai Peguambela Sunaina Pratap
 • Kristjan Sarv sebagai Lars Kristiansen (orang Velfred)

ULASAN FILEM MRS CHATTERJEE VS NORWAY (2023)


Diarahkan oleh Ashima Chibber, Mrs Chatterjee Vs Norway (2023) berdasarkan perjuangan Sagarika Bhattacharya selama hampir dua tahun untuk memenangi hak penjagaan anak-anaknya. Plot filem ini bermula apabila anak-anak Debika dibawa pergi oleh perkhidmatan kebajikan kanak-kanak Norway, dan dia mencederakan dirinya dengan teruk semasa cuba mengejar mereka. Debika dan suaminya Aniruddha dimaklumkan bahawa mereka tidak layak untuk mengasuh anak mereka sendiri, Shubh dan Shuchi, kerana amalan mereka yang tidak bersih dan kerana Aniruddha tidak membantu Debika dari segi menjaga anak-anak dan kerja rumah. 

Kerajaan Norway menugaskan mereka seorang peguam yang hampir memberi jaminan kepada pihak berkuasa bahawa terdapat salah faham disebabkan perbezaan budaya, dan nampaknya Chatterjees akan mendapatkan semula anak-anak mereka. Tetapi perintah itu ditukar kembali, yang pada dasarnya memulakan perpisahan selama dua tahun Debika daripada anak lelaki dan anak perempuannya.

Perkhidmatan Kebajikan Kanak-Kanak Norway


Perkhidmatan Kebajikan Kanak-Kanak Norway digambarkan sebagai penjahat utama Mrs Chatterjee Vs Norway (2023). Mereka sentiasa mengawasi Debika, Aniruddha, dan cara mereka menjaga Shubh dan Shuchi. Secara teknikal, itu tidak salah. Tetapi mereka tidak memberikan sebarang garis panduan yang jelas mengenai perkara yang patut atau tidak patut mereka lakukan. 

Mereka tidak mengambil kira keadaan ekonomi mereka. Mereka diam-diam mengambil nota tentang aktiviti Debika dan Aniruddha. Mereka menyusahkan mereka dengan mencampuri jadual vaksinasi Shuchi. Dan tanpa memberi sebarang makluman tentang rancangan seterusnya, mereka pada dasarnya menculik dua kanak-kanak itu, menyebabkan lebih tekanan kepada pasangan itu, yang cuba menyesuaikan diri dengan adat Norway. 

Sekarang, sejujurnya, perkara yang dikemukakan oleh perkhidmatan kebajikan tidak salah. Ibu bapa yang tidak dapat menjaga anak-anak mereka dan masih terus menghasilkan anak-anak harus ditegur kerana kelakuan tidak bertanggungjawab ini. Bagaimanapun, isu di sini bukanlah kebolehan Debika sebagai seorang ibu. Itu adalah perbuatan kejam Aniruddha terhadap Debika.


Jika perkhidmatan kebajikan benar-benar mengambil berat tentang kesejahteraan kanak-kanak, mereka sepatutnya menangkap Aniruddha dan memastikan Debika dan anak-anaknya mendapat sokongan yang mereka perlukan. Oleh kerana itu bertentangan dengan rancangan perniagaan mereka, mereka melakukan segala yang mereka mampu untuk meletakkan dua anak itu dalam jagaan angkat. 

Apakah rancangan perniagaan? Norway bermegah tentang ekonomi dan gaya hidupnya untuk menarik pendatang. Sebaik sahaja keluarga pendatang ini tiba di sana, mereka dibanjiri dengan semua jenis peraturan dan peraturan selain perkara biasa yang mereka ikuti. Apabila mereka gagal mematuhinya, mereka meletakkan anak-anak mereka ke dalam jagaan angkat dan meletakkan mereka sebagai anak angkat. 

Wang yang datang daripada proses ini memberi manfaat kepada pusat kebajikan dan peguam yang memperjuangkan dan menentang mereka. Sebenarnya, mana-mana kanak-kanak yang masuk ke dalam keluarga angkat adalah bertuah kerana jika mereka tidak, seperti dalam filem itu, mereka pergi untuk pelacuran kanak-kanak.

Aniruddha Chatterjee Dan Keluarga Mertua


Suami Debika, Aniruddha, adalah penjahat kedua Mrs Chatterjee Vs Norway (2023). Mungkin dia adalah penjahat terbesar dalam filem ini kerana dia yang mendesak Debika berkahwin dengannya, berpindah ke Norway, mempunyai anak, menjaga anak-anak, dan menjaganya (kerana dia tidak boleh melakukan satu perkara sendiri). Tidak jelas sama ada dia pandai dalam pekerjaannya, di mana dia menghabiskan sebahagian besar masanya. Satu-satunya keutamaannya ialah memperoleh kewarganegaraan Norway, dan untuk itu, dia nampaknya bersedia untuk melepaskan anak-anak dan isterinya. Dan sebagai tambahan kepada semua itu, dia sentiasa merendahkan Debika secara terbuka dan secara fizikal menderanya di rumah.

Lelaki ini tidak dapat membayangkan membantu Debika melakukan kerja-kerja rumah dan menjaga anak-anaknya kerana dia fikir melakukan kerja dan mendapatkan wang sudah memadai. Tetapi bukankah setiap isi rumah Norway melakukannya? Bukankah mereka berkongsi tugas semasa melakukan kerja harian mereka? Jadi, kenapa perlu berbeza untuk Aniruddha? 

Kerana dia seorang lelaki kasta-atas dari India penuh dengan daripada patriarki? Jika anda marah dengan tindakan Aniruddha, maka penonton akan 'menyukai' ayah, ibu, dan abangnya. Ibu bapa Aniruddha sentiasa mencucuk Debika dan bukannya membantunya dalam keseluruhan keadaan kerana itu biasanya yang dilakukan oleh keluarga mertua Benggali. 

Bagaimanapun, abang Aniruddha adalah seekor ular kerana dia mengambil wang daripada perkhidmatan kebajikan untuk menjadi bapa angkat Shubh dan Shuchi sehingga mereka mencapai umur 18 tahun. Dia berjanji bahawa, selepas kembali ke India, dia akan memberikan mereka kembali kepada Debika dan kemudian enggan berbuat demikian, walaupun dia atau ibu bapanya tidak layak untuk menjaga anak-anak.

Kerajaan Norway, Sistem Keadilan dan Warganegara


Sukar untuk menentukan sama ada kerajaan Norway dan sistem keadilannya hanya mengikut peraturan atau jika mereka sengaja bersikap tegas mengenainya untuk memastikan perniagaan jagaan amak angkat mereka terus hidup. 

Di satu pihak, kita melihat mereka bercakap berdasarkan fakta dan angka sambil memerhatikan bagaimana kedua-dua pihak (Chatterjees dan perkhidmatan kebajikan) salah dengan cara mereka sendiri. Tetapi sebaliknya, anda melihat mereka menyebelahi perkhidmatan kebajikan pada penghujung hari. 

Daniel Ciupek, peguam kedua yang ditugaskan oleh kerajaan Norway kepada Chatterjees, menentang perkhidmatan kebajikan. Dia menyerlahkan bagaimana perkhidmatan kebajikan tidak mempunyai bajet untuk menjaga kanak-kanak yang mereka buang, malah dia mendakwa bahawa mereka bersalah atas peningkatan pelacuran kanak-kanak di Norway. Dia juga membawa Berit Hansen untuk membuat kes terhadap perkhidmatan kebajikan penjagaan kanak-kanak, mendakwa bahawa mereka tidak menjaga anak-anak dengan betul dan secara salah menganggap ibu seperti Debika sebagai tidak stabil dari segi mental.

Walau bagaimanapun, sebaik sahaja Daniel meninggalkan kes itu, dia berjuang untuk Norway dan menentang Chatterjees, mengemukakan hujah bahawa Debika tidak layak untuk menjaga Shubh dan Shuchi dan bahawa mereka harus dikembalikan ke Norway. Rakyat Norway, termasuk Hansen, pada mulanya bekerja untuk sistem selama 15 minit kemasyhuran yang mereka perolehi kerana mengganggu Debika. 

Namun, selepas menyedari betapa kesakitan yang telah mereka timbulkan, mereka menyokongnya dan juga mengadakan perhimpunan menentang kerajaan Norway dan sistem keadilan dengan menuntut agar Shubh dan Shuchi dikembalikan kepada Debika. Kebanyakan warga Asia Selatan di Norway, kecuali penterjemah untuk perkhidmatan kebajikan, berdiri sebulat suara di belakang Debika, terutamanya ibu-ibu yang telah dicederakan oleh pihak berkuasa dan menyedari suami Debika yang kejam.

Kerajaan India


Agak menarik bagaimana kerajaan India digambarkan dalam Mrs Chatterjee Vs Norway (2023). Penonton dapat melihat bahawa Vasudha Kamat, Menteri Luar India, tiba di Norway untuk perjanjian telekomunikasi dan segera menangguhkannya selepas mengetahui tentang nasib Debika. Ini memaksa kerajaan Norway untuk menyelesaikan keadaan secepat mungkin kerana ia adalah pandangan yang buruk bagi mereka. 

Kamat menugaskan Madhusudhan, seorang pegawai kerajaan, untuk melihat kes itu. Madhusudhan memastikan bahawa anak-anak Debika dimasukkan ke dalam jagaan abang Aniruddha supaya dia boleh menjaga mereka sebaik sahaja mereka kembali ke India. Tetapi apabila Aniruddha dan keluarganya keluar dari perjanjian ini dan enggan membenarkan Debika melihat anak-anaknya, Madhusudhan menawarkan beberapa perjanjian, dan Kamat tidak kelihatan.

Jadi, nampaknya mereka berminat dengan kes itu hanya untuk publisiti. Isu itu dibangkitkan dalam persidangan yang melibatkan Madhusudhan dan Kamat. Jika mereka menutupnya serta-merta, mereka akan dianggap sebagai penjahat. Jika mereka tidak berundur seketika daripada perjanjian telekomunikasi, orang ramai akan menganggap mereka tidak berperikemanusiaan. Dan dengan melakukan semua ini, semasa Norway memarahi seorang ibu yang tertekan, kerajaan India tampil sebagai orang yang lebih besar. 

Walau bagaimanapun, apabila mereka benar-benar diperlukan, mereka tidak berguna kerana perjanjian telekomunikasi telah pun dilakukan, dan tiada tajuk utama untuk dibuat. Ya, Brinda Karat dan mendiang Sushma Swaraj mendapat nota terima kasih dalam kredit. Walau bagaimanapun, versi fiksyen mereka kelihatan agak mementingkan diri sendiri dan berprestasi.

Mrs Chatterjee Vs Norway (2023): Bagaimanakah Mahkamah Tinggi Kolkata Membantu Debika?


Semasa bahagian ketiga filem itu, mertua Aniruddha enggan memberikan anak itu kepada Debika sambil mengambil wang daripada kerajaan Norway, kerana abang Aniruddha ialah bapa angkat kepada Shubh dan Shuchi. Tetapi yang memberikan kesan datang apabila Aniruddha, semasa di Norway, memaksa Debika untuk menceraikannya.

Jadi, dia sudah berlawan dengan keluarga mertua Aniruddha atas hak penjagaan anak-anak. Jika dia menandatangani surat cerai, dia perlu melawan kes yang sama sekali berbeza. Itulah sebabnya, sebelum meneruskan penceraian, dia mendaftarkan Cik Pratap untuk berurusan dengan keluarga mertua. 

Demi keadilan, pertempuran kali ini adalah antara mertua dan Debika tentang siapa yang boleh menjaga anak-anak. Walau bagaimanapun, ketika itulah Daniel memasuki cerita itu sekali lagi, bagi pihak kerajaan Norway, dan berhujah bahawa abang Aniruddha mahupun Debika tidak layak untuk menjaga kanak-kanak itu dan mereka harus dikembalikan ke Norway, di mana mereka akan mendapat penjagaan, pendidikan, bimbingan, dan peluang pekerjaan yang tidak akan dapat diberikan oleh Debika dan India.

Selepas tiga hari berulang-alik antara ketiga-tiga pihak, Pratap membuktikan bahawa Debika benar-benar sihat untuk menjaga Shubh dan Shuchi dan dia harus mendapatkan mereka kembali. Daniel bersetuju dengan keputusan ini, dan Aniruddha dan mertuanya masuk ke dalam neraka peribadi mereka. Sebelum adegan kredit dilancarkan, penonton mengetahui bahawa Sagarika, yang menjadi watak Debika, kini hidup bahagia bersama anak-anaknya.

Keputusan Mahkamah Tinggi Kolkata menangani mesej filem Mrs Chatterjee Vs Norway (2023) cukup jelas, iaitu kes mahkamah perlu ditangani dengan empati. Teori ini tidak boleh digunakan untuk setiap kes jenayah yang melibatkan jenayah kejam. Tetapi apabila ia adalah isu hak asasi manusia, berpegang kepada fakta dan angka tidak berkesan. Peguam, penyiasat, dsb., perlu menggali lebih dalam untuk melihat apakah isu sebenar atau jika ada isu sama sekali dan seorang wanita didakwa palsu sebagai ibu gila untuk keuntungan kewangan orang lain. 

KESIMPULAN


Mrs Chatterjee vs. Norway (2023) jelas membawa banyak perkara penting, bermula daripada bahaya penjagaan angkat kepada suami yang kesat dan misoginis. Sinematografi Alvar Kue dan suntingan Namrata Rao adalah sangat baik. Persembahan lakonan Jim Sarbh dan Anirban Bhattacharya sangat baik. Hujah-hujah yang dikemukakan semasa adegan bilik mahkamah cukup rumit dan kompleks. 

Tetapi lakonan Rani Mukerji, pengarahan Ashima Chibber, dan penulisan oleh Chibber, Satija, dan Handa kurang memberikan beberapa aspek penting yang diingini. Rani Mukerji jelas melakukan banyak perkara dalam filem ini. Persembahan lakonan yang sangat mencabar dari segi fizikal dan emosi. Melihat kebolehan Mukerji sebagai seorang pelakon, penonton boleh melihat dengan jelas dia cemerlang dalam beberapa babak-babak yang lebih tenang.

Terdapat babak separuh saat di mana dia membayangkan Shubh bermain di hadapannya, dan kemudian babak itu dipenuhi dengan para wartawan, dan Mukerji berubah dari kegembiraan kepada kesedihan yang begitu indah. Itulah sebabnya agak bingung mengapa Ashima Chibber memutuskan untuk mengekalkan Rani dalam mod menjerit selama lebih daripada dua jam. Dialog dan rentak plot juga berulang-ulang, dengan itu mengurangkan beberapa aspek plot yang penting. Pacingnya agak teruk, sebahagian besarnya disebabkan oleh babak imbas semula. 

Walaubagaimanapun, filem ini masih berbaloi untuk ditonton, terutamanya jika anda memutuskan untuk beralih ke Norway atau akan menjadi ibu bapa. Untuk itu, aku memberikan filem ini :-

BINTANG ⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10

RUJUKAN ;

 • Netflix
 • Wikipedia
 • Google Image

Post a Comment

1Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


 1. Sayang dah ada material yang solid tapi execution tak cantik. Nasib baik Debika menang gak kes tu

  ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!