Sinopsis Penuh Siri Marvel Moon Knight (2022)

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Moon Knight (2021) merupakan sebuah siri dicipta oleh Jeremy Slater untuk laman pengstriman Disney plus, berdasarkan Komik Marvel. Siri ini merupakan siri televisyen ke 6 untuk Marvel Cinematic Universe (MCU) diterbitkan oleh Marvel Studios. Jeremy Slater menjadi ketua penulis manakala Mohamed Diab sebagai ketua pengarah. 

Oscar Isaac membintangi filem ini sebagai Marc Spector/ Moon Knight dan Steven Grant/ Mr. Knight, dua watak alter dalam diri seorang yang mempunyai masalah dissociative identity disorder (DID), pelakon lain yang turut membintangi siri ini adalah May Calamaway, Karim El Hakim, F. Murray ABraham, Ethan Hawke, Ann Akinjirin, David Ganly, Khalid Abdalla, Gaspard Ulliel, Antonia Salib, Fernando Andrade, Rey Lucas, Sofia Danu dan Saba Mubarak. 

Siri Moon Knight ini telah ditayangkan bermula 30 Mac 2022 dan ditayangkan untuk 6 episod dengan episod terakhir ditayangkan pada 4 Mei 2022. Siri ini merupakan sebahagian daripada Fasa 4 MCU. SINOPSIS PENUH SIRI MARVEL MOON KNIGHT (2022)

EPISOD 1 : THE GOLDFISH PROBLEM

 • Arahan : Mohamed Diab 
 • Cerita : Jeremy Slater 
 • Tayangan : 30 Mac 2022

Steven Grant bekerja di Muzium British di London di mana dia berharap untuk menjadi pemandu pelancong menggunakan pengetahuannya tentang Mesir Purba. Selepas tidur pada suatu malam, dia terjaga di Pergunungan Alps Austria dan menyaksikan mesyuarat kultus yang diketuai oleh Arthur Harrow, yang menuntut scarab yangtanpa sedar ada dalam simpanannya. Semasa dia cuba melarikan diri, dia mengalami beberapa 'blackout' dan mendengar suara misteri di kepalanya sebelum bangun di rumahnya.

Grant menyedari bahawa dua hari telah berlalu sejak dia tidur. Dia menemui telefon dan kad kunci tersembunyi di apartmennya dan menerima panggilan daripada nombor paling kerap dalam log panggilan telefon, seorang wanita bernama Layla yang memanggilnya sebagai Marc. Keesokan harinya di tempat kerja, Grant berhadapan dengan Harrow yang mendedahkan bahawa dia adalah hamba kepada dewi Mesir Ammit. Grant melarikan diri dari Harrow tetapi terpaksa terus bekerja pada malam itu sendirian untuk menebus kelewatan. Harrow memanggil makhluk seperti serigala untuk menyerang Grant, tetapi "pantulan"nya meminta untuk mengawal tubuh mereka. Grant bersetuju, berubah menjadi pahlawan berjubah yang membunuh serigala.


EPISOD 2 : SUMMON THE SUIT

 • Arahan : Aaron Moorhead & Justin Benson 
 • Cerita : Michael Kastelein 
 • Tayangan : 6 April 2022

Grant dipersalahkan atas kerosakan yang disebabkan oleh makhluk serigala itu, kerana ia tidak muncul pada kamera keselamatan muzium, dan dipecat. Dia menggunakan kad kunci untuk mengakses loker simpanan tempat dia menjumpai scarab. Dia bercakap dengan "refleksi"nya, satu lagi identiti dalam tubuh Grant yang memperkenalkan dirinya sebagai tentera upahan Amerika, Marc Spector, avatar semasa dewa bulan Mesir Khonshu. Grant berhadapan dengan Layla, isteri Spector, yang tidak menyedari kewujudan Grant, sebelum ditangkap oleh pegawai polis yang bekerja untuk Harrow. 

Harrow mendedahkan bahawa dia adalah avatar Khonshu sebelum ini sehingga dia memilih untuk mengikuti Ammit. Dia menjelaskan bahawa dia mahu menggunakan scarab untuk mencari makam Ammit dan membangkitkannya supaya dia boleh membersihkan manusia daripada kejahatan dengan menghapuskan semua orang yang telah atau akan melakukan perbuatan jahat. Layla menyelamatkan Grant, tetapi Harrow memanggil makhluk serigala lain. Grant berjaya memanggil sutnya sendiri untuk melawan serigala itu, tetapi dikalahkan dan membenarkan Spector mengawal. Spector membunuh serigala tetapi kehilangan scarab kepada Harrow. Khonshu mengancam untuk menuntut Layla sebagai avatar seterusnya jika Spector gagal menghentikan Harrow.

EPISOD 3 : THE FRIENDLY TYPE

 • Arahan : Mohamed Diab
 • Cerita :  Beau DeMayo dan Peter Cameron & Sabir Pirzada
 • Tayangan : 13 April 2022
Harrow dan pengikutnya menemui lokasi makam Ammit di padang pasir Mesir. Di Kaherah, Spector dan Grant kedua-duanya mengalami 'blackout' semasa menjejaki petunjuk ke lokasi Harrow. Selepas gagal mendapatkan maklumat, Khonshu memanggil satu majlis antara tuhan-tuhan Mesir yang lain dan avatar mereka untuk memberi amaran kepada mereka tentang rancangan Harrow, tetapi Harrow berjaya menafikan tuduhan itu. Avatar Hathor, Yatzil, memberitahu Spector untuk mencari sarkofagus seorang medjay yang mengetahui lokasi makam Ammit.

Layla menemui Spector dan membawanya berjumpa dengan Anton Mogart, seorang kenalan yang memiliki sarkofagus. Harrow tiba dan memusnahkannya, memaksa Spector, Grant, dan Layla untuk melawan anak buah Mogart dan melarikan diri ke padang pasir. Grant mengumpulkan beberapa serpihan sarkofagus ke dalam peta bintang, tetapi ia adalah dua ribu tahun ketinggalan zaman. Khonshu menggunakan kuasanya untuk menghidupkan semula langit malam secara ringkas kepada malam yang tepat, membolehkan Grant dan Layla mencari makam Ammit. Dewa-dewa lain memenjarakan Khonshu dalam ushabti kerana perbuatan ini, meninggalkan Grant dan badan Spector tanpa kuasa Khonshu.


EPISOD 4 : THE TOMB

 • Arahan : Justin Benson & Aaron Moorhead 
 • Cerita oleh : Alex Meenehan dan Peter Cameron & Sabir Pirzada 
 • Tayangan : 20 April 2022

Grant dan Layla menemui tapak perkhemahan yang terbiar di lokasi makam Ammit, yang merupakan lalun berselirat dalam bentuk Eye of Horus. Mereka mendapati bahawa beberapa orang lelaki Harrow telah dibunuh oleh paderi Mesir mayat hidup, yang kemudiannya menyerang Grant dan Layla. Layla mengalahkan paderi tetapi bertemu Harrow, yang mendakwa bahawa Spector adalah salah seorang askar upahan yang membunuh bapanya,  ahli arkeologin, Abdallah El-Faouly. 

Grant menemui makam itu dan mendapati bahawa avatar terakhir Ammit ialah Alexander the Great; dia mendapatkan semula ushabti Ammit dari dalam badan Alexander. Layla dengan marah berdepan Spector, yang mendedahkan bahawa pasangannya membunuh bapa Layla dan Spector sendiri sebelum Khonshu menghidupkan Spector sebagai avatarnya. Harrow tiba dan menembak Spector, yang bangun di hospital psikiatri yang dihuni oleh orang dari kehidupannya. Selepas melarikan diri dari Harrow, yang muncul sebagai ahli terapi di hospital, Spector mendapati Grant dalam badan berasingan terperangkap dalam sarkofagus. Mereka juga melihat sarkofagus kedua dengan orang lain terperangkap di dalamnya sebelum disambut oleh figura berkepala badak air.

EPISOD 5 : ASYLUM

 • Arahan :  Mohamed Diab 
 • Cerita oleh:Rebecca Kirsch dan Matthew Orton 
 • Tayangan : 27 April 2022
Wanita berkepala badak air itu ialah dewi Mesir Taweret, yang menjelaskan bahawa Spector dan Grant telah mati dan "hospital psikiatri" adalah sebuah bot yang belayar melalui Duat, alam akhirat Mesir. Dia menimbang hati mereka pada Scales of Justice untuk menentukan sama ada mereka boleh memasuki Field of Reeds, tetapi hati itu tidak seimbang dengan kenangan tersembunyi yang dia cadangkan untuk mereka terokai bersama. 

Grant melihat kenangan adik Spector, Randall lemas dan ibu Spector menyalahkannya, manakala Spector menunjukkan kepada Grant bagaimana dia menjadi avatar Khonshu semasa dalam misi dengan pasangannya Bushman, yang membunuh bapa Layla. Spector dan Grant meyakinkan Taweret untuk membantu mereka kembali ke dunia hidup supaya mereka dapat menghentikan Harrow, dan dia mengemudikan bot ke arah Gates of Osiris. Spector dengan berat hati menjelaskan bahawa dia secara tidak sedar mencipta Grant akibat penderaan ibu mereka. Grant dan Spector berdamai antara satu sama lain, tetapi penimbang mereka gagal mengimbangi dan roh bermusuhan menyerang mereka, mengheret Grant ke dalam Duat di mana dia bertukar menjadi pasir. Imbangan penimbang akhirnya sama rata dan Spector mendapati dirinya di Field of Reeds.

EPISOD 6 : GOD AND MONSTER


 • Arahan :  Mohamed Diab 
 • Teleplay oleh : Jeremy Slater dan Peter Cameron & Sabir Pirzada
 • Cerita oleh : Danielle Iman & Jeremy Slater 
 • Tayangan : 4 Mei 2022
Harrow membunuh avatar tuhan Mesir yang lain dan membebaskan Ammit. Layla mencari ushabti Khonshu dan melepaskannya. Spector enggan tinggal di Field of Reeds dan kembali ke Duat untuk menyelamatkan Grant. Dengan bantuan Taweret, mereka melarikan diri melalui Gates of Osiris dan bangun dalam tubuh mereka. Khonshu kembali terikat dengan mereka, memulihkan kuasa mereka. Layla mendapati bahawa Ammit boleh diikat semula oleh berbilang avatar dan bersetuju untuk menjadi avatar sementara Taweret. Mereka menyertai Spector, Grant, dan Khonshu dalam memerangi Harrow dan Ammit. 

Harrow mengatasi Spector dan Grant, tetapi mereka mengalami 'blackout' pada masa itu dan entah bagaimana mereka mengalahkan Harrow. Spector dan Layla memasukkan Ammit dalam badan Harrow, memenjarakannya, dan Khonshu menggesa Spector untuk membunuh Harrow dan Ammit. Spector enggan dan memerintahkan Khonshu untuk melepaskan dia dan Grant daripada perkhidmatan mereka. Pasangan itu mendapati diri mereka berada di "hospital", di mana mereka menolak visi dan memilih untuk meneruskan kehidupan baru mereka melindungi dunia. Dalam adegan pertengahan kredit, Harrow (dan lanjutan, Ammit) dibunuh oleh Jake Lockley, alter ketiga Spector, yang masih bekerja dengan Khonshu.

Siri Moon Knight (2022) ini boleh ditonton secara terus melalui platform streaming Disney Plus Hotstar. Untuk makluman, ketika artikel ini ditulis, siri Marvel terbaru sedang ditayangkan iaitu siri Ms. Marvel.

Rujukan :-
 • Wikipedia
 • Disney Plus
 • Marvel Studio

0 Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment (0)

Previous Post Next Post