Header Ads

Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Kedah! Ayam Brand™

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Apa khabar buat rakan-rakan dan pembaca semua? Alhamdulillah. Baiklah kali ini nak kongsikan tentang Ayam Brand™. Kalau sebelum ini, untuk mereka yang rajin baca blog ini, pasti akan sedar ada satu entri tentang Ayam Brand™. Link 👉 Ayam Brand™

Kali ini nak kongsi tentang Program yang sama, tetapi berita terbaru mengenai inisiatif ini. Inisiatif yang dibawakan oleh Ayam Brand™ sememangnya satu inisiatif yang bagus dan mempu memberi sinar buat mereka yang memerlukan. Semoga lebih ramai yang tampilkan diri untuk membantu dan sama-sama menjaga kita. #KitaJagaKita

Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Kedah!

Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand 
Rozita Binti Hasan menghantar masakan yang dimasak menggunakan barangan Ayam Brand ke Pusat Jagaan Insan Kesayanganku
Walaupun sambutan Hari Raya tahun ini agak terjejas oleh wabak Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kemurahan hati rakyat Malaysia telah meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik menerusi inisiatif pantri #AyamBersamaMu di 13 buah komuniti. 

Di Kedah, Pusat Jagaan Insan Kesayanganku berganding bahu bersama Ayam Brand mengurus pantri komuniti setempat yang mengguna pakai konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’. Pantri kalis cuaca tersebut dibekalkan dengan barangan keperluan harian seperti bekalan produk Ayam Brand. Ia dipasang di luar kawasan halaman untuk membolehkan penjarakan sosial, dan terbuka kepada umum 24 jam. 

Para petugas dan penduduk setempat berkongsi maklumat mengenai stok atau apa yang diperlukan dalam kumpulan komuniti menerusi media sosial dan aplikasi mesej. Usaha mereka telah menularkan inisiatif ini. 

Nasi Lemak dengan Gulai Kentang dimasak oleh Rozita Binti Hasan menggunakan produk Ayam Brand

Para sukarelawan membalas jasa baik mereka dengan menyediakan hidangan masakan ala rumah terbuka menggunakan produk Ayam Brand™. Antaranya adalah seperti hidangan tradisional Roti Jala dengan kari sardin dan salad buah makaroni! 

Rozita Binti Hasan turut menawarkan diri untuk memasak buat kanak-kanak sebagai sumbangan beliau kepada pantri komuniti tersebut. 

“Terdapat banyak mesej dalam aplikasi WhatsApp secara berkumpulan oleh penduduk setempat berkenaan pantri makanan tersebut dan barangan yang diperlukan. Pusat Jagaan Insan Kesayanganku telah banyak membantu penduduk di sini. Menyediakan hidangan ala rumah terbuka buat mereka adalah sumbangan ikhlas saya. Saya ingin berikan yang terbaik buat mereka. Penggunaan santan Ayam Brand menjadikan penyediaan makanan lebih mudah. Kanak-kanak gemar Nasik Minyak, Gulai Daging Kentang dan Acar Timun Nanas,” jelas Rozita. 

“Saya berbangga dapat menyumbang terhadap inisiatif ini kerana ia menunjukkan semangat #KitaJagaKita yang telah membantu Malaysia mengharungi wabak Covid-19,” tambah beliau. 

Desas-desus mengenai pantri komuniti AyamBersamaMu ini telah memperkenalkan Pusat Jagaan Insan Kesayanganku kepada lebih ramai penduduk di sekitar daerah. Ini membawa kepada lebih banyak sumbangan buat pantri makanan, serta kanak-kanak di rumah kebajikan tersebut. 


“Komuniti kami berpakat untuk menerapkan semangat #KitaJagaKita dan menjadikan Hari Raya kali ini sesuatu yang akan dikenang. Orang ramai memaklumkan kepada golongan kurang bernasib baik tentang bantuan barangan keperluan yang ditawarkan di sini. Ramai juga yang menyumbang barang. Sukarelawan seperti Rozita menyediakan hidangan lazat buat kanak-kanak. Apabila kita memberi dengan ikhlas, amal yang baik akan dibalas baik. Pantri #AyamBersamaMu telah menyatukan komuniti kami dan membina ikatan yang berkekalan. Kami sedia berkongsi dengan organisasi lain bagaimana untuk memulakan dan menguruskan pantri komuniti,” jelas pentadbir Pusat Jagaan Insan Kesayanganku, Puan Yusnita Mohd Yusuf.

Sehingga kini lebih 5,000 produk Ayam Brand telah diambil dari pantri makanan di seluruh negara dan ribuan barangan lain telah disumbangkan oleh individu, syarikat dan NGO bagi membantu mereka yang dalam kesusahan. 

“Orang ramai memberi reaksi berlainan terhadap pantri ini. Ada yang hanya mengambil barang pada lewat malam kerana berasa segan atau malu. Ada yang bertanya dahulu sebelum mengambil, dan ada pula yang ingin berborak dan berkongsi kesukaran yang mereka hadapi. Ada juga penderma rahsia yang meninggalkan barangan di dalam pantri, sementara yang lain berkongsi tujuan mereka memberi. Kita ada kanak-kanak yang memberi gula-gula untuk kanak-kanak lain. Para peniaga menghantar telur, beras dan minyak masak. Ibu bapa menghantar lampin, susu bayi dan mainan, malah baju raya yang baru. Kami hargai semuanya,” tambah beliau.

Projek pantri komuniti AyamBersamaMu kini mampu berdiri dengan sendiri setelah banyak permintaan untuk memulakan program yang sama diterima di lokasi lain, menurut Nathan Deverre, Pengurus Pemasaran Ayam Brand Malaysia. 

“Respons terhadap pantri komuniti ini amat menggalakkan. Petugas Ayam Brand amat berbangga dengan inisiatif ini dan telah menguar-uarkannya agar lebih ramai dapat menerima bantuan dan lebih ramai menyumbang. Konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’ ternyata diterima dalam kalangan masyarakat tempatan. Jenama Mission telah menyertai kami dalam inisiatif ini. Kami berharap jenama lain akan turut serta momentum baik ini dapat dikekalkan,” ujar Daverre. 

Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbang lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 22,500 orang dari 538 buah organisasi dan NGO amal sejak 13 tahun lalu. 



Jadi sebahagian daripada gerakan untuk menerima dan menderma barang-barang keperluan pada musim Raya ini. Berikut adalah senarai lengkap lokasi-lokasi Pantri Komuniti Ayam Brand:

SENARAI LOKASI PANTRI KOMUNITI AYAM BRAND



🐔 KUALA LUMPUR: Anjung Singgah Lot 28-32 Jalan Hang Lekiu, 50100 Kuala Lumpur 
🐔 PAHANG: Rumah Anak Yatim Dan Fakir Miskin Baitul Husna, Lot 132 Kampung Pelindung, 26100 Beserah, Kuantan 
🐔 TERENGGANU: Rumah Kebajikan Anak-anak Yatim Al-Hijrah Lot 4972, Taman Alam Perdana Binjai, 24000 Kemaman 
🐔 KELANTAN: Pusat Jagaan Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Lot 723 Seksyen 49, Mukim Langgar, 15000 Kota Bharu
🐔 PERAK: Pertubuhan Baitul Aini Ipoh PT 232242, Jalan Kuala Pari Hilir, Kg. Kuala Pari Hilir, 30100 Ipoh
🐔 PENANG: The Children's Protection Society No. 118-A, Jalan Scotland, 10450 Penang
🐔 KEDAH: Pusat Jagaan Insan Kesayanganku No.852 Taman Mahsuri Jitra, 06000 Jasmina
🐔 PERLIS: Pertubuhan Kebajikan dan Amal Rumah Teduh Perlis No. 45, Lorong Haroom Bunga, Jalan Sekolah Derma, 01000 Kangar
🐔 NEGERI SEMBILAN: Pertubuhan Kebajikan Anak-anak Istimewa Harapan Negeri Sembilan No. 43, Jalan TTJS 3/4, Taman Tuanku Jaafar, 71450 Sungai Siput, Seremban 
🐔 JOHOR: Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Shafar, No 15, Jalan Limau, Kampung Pasir, Tampoi, 81200 Johor Bahru
🐔 SELANGOR: Pusat Jagaan Rumah Kasih Nurul Hasanah No 1, Jalan Pimping Kanan, Ukay Height, 68000 Selangor
🐔 SARAWAK: Pertubuhan Kebajikan dan Pendidikan Nur Murni, No 22, Lot 1365, Lorong Field Force 8e, Taman Green Field, 93250 Kuching
🐔 SABAH: Rumah Anak Kesayangan, No. 22, Lot 151, Jalan Mat Salleh, Taman Sempelang Sembulan, 88100 Kota Kinabalu

Untuk maklumat lebih lanjut mengenail inisiatif pantri komuniti #AyamWithYou, layari: https://www.ayambrand.com.my.  


#ayambrandmy #ayambrandmy #AyamBersamaMu #AyamWithYou #kitajagakita

SEKIAN

21 comments:

  1. alhamdulillah, sampai ke Kedah sudahh...tahniah Ayam Brand atas usaha murni ni..moga semakin ramai yang mendapat manfaatnya...ameen

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Bagusnya inisiatif ayam brand ni. Beri manfaat pada mereka yang memerlukan. Pada mereka yang ingin menyumbang, boleh lah pergi ke alamat pantri komuniti yang tersenarai di atas

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah .. Moga moga progam seperti ini akan diperbanyakkan dan diperluaskan lagi ke seluruh negeri di Malaysia agar lebih banyak manfaat dapat di kongsi buat orang di luar sana..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulilah... Sis juga bertuah dapat jadi salah seorang sukarelawan di Johor dengan meyumbang makanan dan juga barangan ke Pantri Komuniti ni, syukurlaaa..moga usaha murni ini akan ramai lagi datang meyumbang kepada mereka yang memerlukan..

    ReplyDelete
  6. wahhhh sedap la tengok nasi lemak gulai kentang dia masak! Semoga inisiatif Ayam Brand ni dapat membantu ramai yang memerlukan dan lebih ramai lagi yang akan join pantri komuniti ni

    ReplyDelete
  7. Bagus program macam ni. Tahniah kepada sukarelawan yang berusaha keras menjalankan program semoga Allan membals jasa kalian dengan kebaikan.

    ReplyDelete
  8. bagusnya Projek pantri komuniti AyamBersamaMu ni sbb dpt membantu utk yg memerlukan brg2 tersebut ..smoga dipermudahkan urusan mereka

    ReplyDelete
  9. Tahniah ayam brand turun padang mendekati komuniti rakyat. Usaha baik mcm ni memang harislah dicontohi oleh brand lain. 👍

    ReplyDelete
  10. mommy hari tu hantar nasi lemak rendang ayam dekat area johor sini. nanti jemputlah datang baca ye

    ReplyDelete
  11. Usaha yang murni oleh ayam brand. Semoga ramai mendapat manfaat dari inisiatif ini.

    ReplyDelete
  12. Bagus betul Ayam Brand ambil langkah macam ni untuk membantu yang memrlukan. Tahniah Ayam Brand.

    ReplyDelete
  13. Nampak gayanya program Ayam Brand ni semakin popular dan mendapT sambutan baik seluruh negeri.

    ReplyDelete
  14. tahniah dan terima kasih atas inisiatif ini. mereka tentu suka sangat

    ReplyDelete
  15. kenapa sarah terliur tengok nasi tu hahaha btw bagus usaha untuk inisiatif ni

    ReplyDelete
  16. tak sesia selama ni akak sokong Ayam Brand.. hee~ bila nampak inisiatif dorang memberi kebaikan kepada masyarata, lagi lah kakak akan sokong padu padu.. gitew--

    ReplyDelete
  17. Bagus inisiatif yg diusahakan oleh ayam brand.. membantu mereka yg memerlukan

    ReplyDelete
  18. Tahniah Ayam Brand, bagus inisiatif yang dibuat. Sekurangnya membantu mereka yang terkesan dengan covid-19 skrg ni. Sedih jugak tengok2 mereka

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Powered by Blogger.