Sinopsis Penuh Siri Netflix The Umbrella Academy (Season 3)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

The Umbrella Academy (Season 3)

Antara siri di laman Netflix yang popular sudah tentunya The Umbrella Academy telah kembali untuk musim ketiga. Sebagai salah seorang pengikut tegar bagi sini ini, aku sudah tentunya telah selesai menonton ke semua episod untum musim ketiga ini pada hari pertama sahaja! Alhamdulillah, untuk penulisan review dan ulasan aku akan buat dalam artikel lain.

Untuk artikel kali ini aku nak berkongsi sinopsis bagi setiap episod untuk musim kali ini. Kepada anda yang masih belum menonton siri ini bolehlah menonton segera siri The Umbrella Academy di Netflix. Jika anda yang jenis baca sinopsis sebelum tonton, bolehlah baca sinopsisnya disini sebelum menonton siri ini terlebih dahulu.✌


SINOPSIS PENUH SIRI NETFLIS THE UMBRELLA ACADEMY (SEASON 3)


EPISOD 1: "MEET THE FAMILY"

 • Pengarah : Jeremy Webb
 • Lakonlayar : Steve Blackman & Michelle Lovretta
The Umbrella Academy (Season 3)

Berikutan pengembaraan mereka di Dallas, adik-beradik Umbrella Academy mendapati diri mereka berada dalam garis masa yang telah berubah. Didedahkan bahawa selepas pertemuan mereka pada tahun 1963, Sir Reginald memilih untuk tidak mengambil mereka sebagai anak angkat tetapi 6 kanak-kanak lain, membina mereka menjadi pasukan adiwira yang cekap dan popular yang digelar "The Sparrow Academy". Dua kumpulan adik-beradik itu bergaduh, dan adik-beradik Umbrella dikalahkan sehingga Vanya melepaskan tenaga untuk mengalahkan Sparrows. Adik beradik Umbrella melarikan diri ke rumah selamat mereka iaitu Hotel Obsidian dan merancang langkah seterusnya, tetapi secara tidak sengaja meninggalkan beg bimbit perjalanan masa di Akademi. 

Vanya pergi untuk membuat perjanjian dengan Sparrow Number One, Marcus, yang bersetuju untuk menyerahkan semula beg bimbit itu sebagai pertukaran untuk adik-beradik Umbrella pergi tanpa membuat masalah lagi. Pertemuan ini disaksikan oleh Ben dan Sparrow Nombor Tiga, Fei. Diego mendapati dia dan Lila mempunyai seorang anak lelaki, Stan; Lila meninggalkan budak itu bersamanya dan mencuri beg bimbit itu. Di tempat lain, seorang lelaki tua bernama Lester Pocket mengemas beg pakaiannya dan berangkat ke destinasi yang tidak diketahui. Apabila Marcus pergi untuk mendapatkan beg bimbit itu, dia menemui Kugelblitz, anomali masa yang disebabkan oleh garis masa yang melintasi, dan dia tersejat. Selepas menyaksikan anomali ini, Grace, yang kini bekerja sebagai pembantu rumah Sparrows, mula menyembah Kugelblitz sebagai tuhannya.

EPISOD 2: "WORLD'S BIGGEST BALL OF TWINE"

 • Pengarah : Cheryl Dunye
 • Lakonlayar : Jesse McKeown
The Umbrella Academy (Season 3)

Adik beradik Payung berpisah; Luther diculik oleh adik-beradik Sparrow dan ditahan, kerana mereka percaya bahawa adik-beradik Umbrella mempunyai Marcus. Semasa ditawan, Luther belajar lebih lanjut tentang Sparrows dan mempunyai hubungan dengan Number Five mereka, Sloane. Lila cuba meninggalkan bandar, tetapi mendapati beg bimbitnya tidak lagi berfungsi. Selepas mengetahui kematian Sissy pada tahun 1989, Vanya meneruskan perjalanan penemuan diri, mendedahkan kepada adik-beradiknya bahawa dia adalah transgender dan menukar namanya kepada Viktor. Adik-beradiknya menerima dengan lapang dada. Allison pulang ke rumah dan mendapati Claire tidak wujud dalam garis masa baharu ini, menyebabkan dia sakit dengan kesedihan dan kemarahan.

Five dan Klaus pergi mencari ibu kandung Klaus dan mendapati semua ibu mereka meninggal dunia sebelum mereka dilahirkan dalam garis masa ini, mencipta "grandfather paradox". Diego dan Stan semakin rapat selepas mereka bertarung dengan ahli Sparrow Number Four, Alphonso, dan Number Six, Jayme. Allison dan Viktor menanti kedatangan Marcus untukmemberikan beg bimbit itu kepada mereka, tetapi dia tidak memunculkan diri. Tanpa mereka sedari, mereka diintai oleh Lester. Selepas dibebaskan oleh Sparrows, Luther menyelinap masuk semula untuk bertemu dengan Sloane, di mana mereka melakukan hubungan seks. Lila meniru kuasa Fei di atas bumbung untuk mencuri beg bimbit Payung. Gelombang kejutan selanjutnya daripada Kugelblitz yang semakin meningkat menyebabkan lebih banyak gelombang objek, manusia dan haiwan hilang.

EPISOD 3: "POCKET FULL OF LIGHTING"

 • Pengarah : Cheryl Dunye
 • Lakonlayar : Robert Askins
The Umbrella Academy (Season 3)

Five menerangkan "grandfather paradox" dan Luther yang mabuk cinta menyertai semula adik beradik Umbrella. Five dan Lila dengan berat hati bekerjasama untuk menyelesaikan paradoks masa, menyedari kedua-dua beg bimbit mereka tidak berfungsi, yang sepatutnya adalah mustahil untuk dua beg tidak berfungsi pada masa yang sama. Allison dan Viktor berunding dengan Sparrows, di mana Allison secara palsu memberitahu mereka bahawa mereka mempunyai Marcus dan Sparrows secara palsu memberitahu mereka bahawa mereka mempunyai beg bimbit itu. 

Kelakuan melulu Allison membimbangkan Viktor. Klaus berhadapan dengan Reginald tentang ibu mereka, yang Reginald mengesahkan dia tidak membunuh mereka, dan mereka secara tidak dirancang mereka semakin rapat. Klaus juga menyedari bahawa Sparrows memastikan Reginald sentiasa berubat untuk memastikan dia jinak dan patuh dan seterusnya mengajar Reginald cara menyembunyikan pil dan bukannya menelannya. Sparrows menemui Kugelblitz di ruangan bawah tanah. Adik beradik Sparrow dan Umbrella bersemuka di Hotel Obsidian. Adik beradik Umbrella hampir dikalahkan sehingga Lester tiba dan melepaskan ledakan tenaga yang dahsyat untuk menyelamatkan mereka, membunuh Alphonso dan Jayme. Viktor menyedari bahawa penyelamat mereka ialah Harlan Cooper, anak Sissy.

EPISOD 4: "KUGELBLITZ"

 • Pengarah : Sylvain White
 • Lakonlayar : Aeryn Michelle Williams
The Umbrella Academy (Season 3)

Harlan dan ibunya menjalani kehidupan yang sukar, sentiasa bergerak kerana kekurangan kawalan ke atas kuasa yang diperolehi daripada Viktor pada tahun 1963. Apabila Sissy meninggal dunia, dia mengalami keadaan yang sangat ganas. Pada masa sekarang, dia berhubung semula dengan Viktor. Allison cuba dapatkan maklumat tentang keberadaan beg bimbit itu dari Sloane, tetapi Sloane tidak tahu di mana ia berada. Kecewa, dia dan Diego bertarung dalam sebuah kelab malam untuk mengatasinya. 

Luther dan Viktor menyerahkan Sloane kembali kepada Sparrows sebagai tawaran damai, tetapi Ben mengubah perjanjian itu pada saat-saat akhir dan menuntut mereka menyerahkan Harlan juga. Dalam runtuhan bangunan Commision, Five dan Lila menemui Pengasasnya - versi lama Five pada masa hadapan dengan lengan yang hilang dan tatu samar - yang memberi amaran kepada Five supaya tidak menyelamatkan dunia sebelum dia seterusnya mati. Semasa bermain di Hotel, Klaus dan Stan menemui suite mewah yang dipanggil White Buffalo, dan Stan secara tidak sengaja melepaskan pistol lembing yang membunuh Klaus. Harlan menjumpai fail mengenai arwah ibu Akademi Payung dan mendedahkan kepada Viktor bahawa apabila ibunya meninggal dunia, ledakan kuasanya secara tidak sengaja membunuh ibu mereka dan menyebabkan "grandfather paradox".

EPISOD 5: "KINDEST CUT"

 • Pengarah : Sylvain White
 • Lakonlayar : Elizabeth Padden
The Umbrella Academy (Season 3)

Klaus bangun di tempat selepas kematian, di mana Person on the Bike mendedahkan bahawa dia telah mati lebih 50 kali sebelum ini, tetapi sentiasa hidup semula kerana dia abadi (immortal). Dia juga berhubung semula dengan ibunya yang sudah meninggal, yang memberitahunya supaya tidak meratapinya dan mencari tujuan dari tempat lain. Five dan Lila kembali, memusnahkan beg bimbit itu, dan mendedahkan bahawa "grandfather paradox" telah mencipta Kugelblitz yang tidak lama lagi akan meruntuhkan semua kewujudan. Diego mendapat tahu Stan membunuh Klaus secara tidak sengaja dan memujuknya, tetapi apabila mereka menggerakkan badannya, Klaus kembali hidup. 

Lila dan Diego memulakan semula hubungan mereka. Terdesak untuk melarikan diri dari trauma dan kesakitannya, Allison menggunakan kuasanya untuk memaksa dirinya kepada Luther sebelum berhenti. Terkejut, Luther melarikan diri untuk mencari Sloane. Ahli keluarga yang lain bersetuju untuk menyerahkan Harlan kepada Sparrows supaya mereka semua dapat memberi tumpuan kepada Kugelblitz. Viktor, berasa bersalah tentang trauma kuasanya telah menyebabkan Harlan, meminta Allison membawa Harlan menyelinap keluar dari Hotel. Klaus kenal tentang tatu masa depan Five merupakan milik geng penunggang basikal yang dipanggil Mothers of Agony yang pernah menjual dadah kepadanya. Five pergi ke kelab kumpulan itu dan menemui Pogo.


EPISOD 6: "MARIGOLD"

 • Pengarah : Jeff F. King
 • Lakonlayar : Lauren Otero
The Umbrella Academy (Season 3)

Pada 2014, Pogo dipecat selepas perselisihan faham dengan Reginald mengenai latihan Sparrows. Sebelum pergi, dia memberikan Sparrows sebuah kotak dengan pil untuk membantu memastikan Reginald berada dalam keadaan baik. Pada masa ini, Lila dan Diego menemui terowong rahsia di dalam bilik kerbau putih yang membawa kepada versi lain Hotel Obsidian yang terbengkalai, yang dipanggil Hotel Oblivion. Ben menawarkan untuk membenarkan Luther menyertai Sparrows. Pogo memberitahu Five bahawa simbol-simbol dalam tatu itu bersambung dengan sesuatu yang Reginald taksub dengan dipanggil Project Oblivion. 

Lila mengakui kepada Diego bahawa Stan sebenarnya bukan anak mereka, sebaliknya adalah anak kepada kawannya, Trudy, dan dia hanya menjaganya selama seminggu. Harlan dan Viktor mencari jalan untuk Viktor mengambil semula kuasanya daripada Harlan. Dalam proses itu, kuasa Allison berkembang dan dia mendapati dirinya tidak lagi perlu "rumor" orang. Klaus cuba kembali rapat dengan bapanya dan bertanya mengapa Reginald dalam garis masa asal membunuhnya berulang kali. Untuk mengetahuinya, Reginald memutuskan untuk bereksperimen dengan merempuh Klaus hingga mati. Guardian menyerang Lila dan Diego di Hotel Oblivion, yang memotong dua jari Diego. Mereka melarikan diri melalui terowong tepat pada masanya untuk melihat Stan dihilangkan oleh Kugelblitz. Semasa Viktor semakin pulih, Harlan tercerita tentang bahawa dia telah membunuh ibu-ibu Umbrella itu. Sebagai balasan, Allison membunuhnya dan menyerahkan mayatnya kepada Sparrows.

EPISOD 7: "AUF WIEDERSEHEN"

 • Pengarah : Kate Woods
 • Lakonlayar : Michelle Lovretta
The Umbrella Academy (Season 3)

Selepas kematian The Handler, Lila mengembara ke Berlin Barat pada tahun 1989, di mana dia mendapatkan beg bimbit tersembunyi, yang ditanam oleh Handler. Dia kemudian menyertai kumpulan muzik punk rock Trudy dan merekrut anak lelaki Trudy, Stan, dalam rancangannya untuk menipu Diego. Pada masa sekarang, Allison tidak menyesal membunuh Harlan dan memusuhi Viktor mengenainya, menyalahkannya atas kerugiannya. Lila, Sloane, Christopher, dan Viktor menggabungkan kuasa mereka untuk memerangkap Kugelblitz dalam Christopher. Lima terpaksa membunuh Grace selepas dia menyerang mereka dengan penyembur api.

Reginald berulang kali membunuh Klaus untuk meningkatkan kelajuan hidup semula dan kemudian membawa Klaus untuk menghadapi ketakutannya di tanah perkuburan, di mana Klaus berjaya mengusir hantu. Di Akademi, kumpulan itu meraikan menyelamatkan dunia dan Luther melamar Sloane, yang menerimanya. Lila mendedahkan kepada Diego bahawa dia sedang mengandung anak mereka yang sebenar; dia berpura-pura Stan adalah anak mereka untuk menguji kebolehan keibubapaan Diego. Five memberi jaminan kepada Viktor yang bersedih bahawa menyelamatkan Harlan tidak akan membetulkan kegagalan masa lalu mereka. Christopher tiba-tiba meletup, membunuh Fei dan membuka semula Kugelblitz, yang memakan rumah itu; Five menyelamatkan Ben apabila kumpulan itu melarikan diri.

EPISOD 8: "WEDDING AT THE END OF THE WORLD"

 • Pengarah : Paco Cabezas
 • Lakonlayar : Jesse McKeown & Aeryn Michelle Williams
The Umbrella Academy (Season 3)

Pada tahun 1918, Reginald Hargreeves memulakan pembinaan Hotel Obsidian. Semasa pembukaannya, dia menghantar beberapa askar ke terowong rahsia, tetapi mereka semua disembelih. Pada masa sekarang, adik-beradik berteduh di hotel ketika Luther dan Sloane mengumumkan perkahwinan mereka. Reginald dan Klaus tiba di hotel, tetapi tiada seorang pun adik beradik yang berminat dengan apa yang Reginald katakan. Luther meminta Viktor menjadi "best man", dan meninggalkan Ben yang cemburu daripada parti bujangnya. 

Sloane memanggil Ben kerana sikapnya yang merajuk, menyuruhnya berhenti bergantung pada tanggungjawabnya. Reginald cuba menjadi bapa menggunakan bimbingan Klaus di majlis perkahwinan dan menyampaikan ucapan yang mengharukan. Viktor cuba menyelesaikan masalah dengan Allison, tetapi dia enggan memaafkannya. Klaus dan Ben yang mabuk semakin rapat. Kumpulan itu (tanpa Allison) duduk dalam keadaan mabuk di halaman ketika Kugelblitz memakan bandar di atas mereka. Luther menyatakan bahawa dia akhirnya mempunyai keluarga yang selalu dia impikan. Five yang dalam keadaan mabuk kemudiannya terdengar Reginald membuat perjanjian dengan seseorang di dalam bilik kerbau putih.

EPISOD 9: "SEVEN BELLS"

 • Pengarah ": Paco Cabezas
 • Lakonlayar : Robert Askins
The Umbrella Academy (Season 3)

Five yang mabuk cuba untuk mengingati siapa yang dia lihat membuat perjanjian dengan Reginald malam sebelumnya. Satu mesyuarat dipanggil oleh Reginald yang menjelaskan dia membina Hotel Obsidian di sekeliling portal ke "butang semula" alam semesta yang memerlukan tujuh orang untuk melalui terowong rahsia dan membunyikan tujuh loceng yang dilindungi oleh Guardian. Apabila loceng berbunyi, alam semesta akan dibina semula. Allison, Lila, Klaus, dan Ben bersetuju dengan rancangan itu, tetapi Diego, Viktor, Luther, Sloane, dan Five mengatasi mereka dan memilih untuk kekal.

Allison meminta maaf kepada Luther dan Viktor, tetapi Luther percaya dia memanipulasinya. Reginald membunuh Luther dan menyalahkannya pada Guardian untuk memotivasikan kumpulan itu. Lima kemudian mula mengingati Allison adalah orang yang Reginald membuat perjanjian. Kumpulan itu melarikan diri melalui terowong rahsia ketika Kugelblitz memakan Hotel. Klaus pergi mengikut, tetapi Reginald menolaknya, mengucapkan terima kasih atas bantuannya tetapi memberitahunya bahawa dia terlalu menanggung liabiliti. Untuk memastikan dia pergi ke dunia selepas kematian, Klaus melemparkan dirinya ke tanduk kerbau putih dan mati.

EPISOD 10: "OBLIVION"

 • Pengarah : Jeff F. King
 • Lakonlayar : Steve Blackman & Robert Askins
The Umbrella Academy (Season 3)

Reginald, Five, Allison, Viktor, Diego, Lila, Sloane, dan Ben tiba di Hotel Oblivion, di mana Five memberitahu Viktor apa yang Allison lakukan. Di dunia selepas kematian, Luther meyakinkan Klaus yang enggan untuk kembali ke dunia yang hidup. Kumpulan itu berpecah untuk mencari di kawasan hotel. Reginald memanggil tiga Guardian untuk menyerang mereka, dan kumpulan itu berjaya membunuh dua Guardian. Allison mengakui kepada Viktor bahawa dia membuat perjanjian dengan Reginald, tetapi tidak terlibat dalam kematian abang mereka. Klaus kembali dan mendedahkan pengkhianatan Reginald. Lima melihat simbol untuk tujuh loceng di tingkat lobi, tetapi Guardian terakhir muncul dan memutuskan lengannya. 

Guardian itu menyerang kumpulan itu, tetapi Klaus dapat menyihir Luther sebagai hantu untuk melawan. Kumpulan itu (kecuali Allison) memijak bintang dan mengaktifkan simbol, yang membunuh Guardian dan mula menghabiskan kuasa mereka untuk mengecas butang set semula. Menyedari proses itu membunuh mereka, Allison membunuh Reginald dan menekan butang set semula. Dalam alam semesta yang dibina semula, Allison bersatu semula dengan Claire dan Ray. Yang terselamat yang lain menyedari Hotel Obsidian telah tiada, Luther masih hidup dan bukan lagi manusia beruk, dan Five dan Diego mendapati anggota badan mereka dipulihkan. Walau bagaimanapun, Sloane hilang dan semua orang telah kehilangan kuasa mereka. Semasa adik-beradik berpisah, Reginald yang dipulihkan memerhati bandar itu bersama isterinya Abigail, yang juga masih hidup. Dalam adegan pertengahan kredit, Ben menaiki kereta bawah tanah Seoul yang sama tempat dia dilahirkan.    

SEKIAN


RUJUKAN :-
 • Netflix
 • Google Image
 • Wikipedia

0 Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment (0)

Previous Post Next Post