Ulasan Filem The Menu (2002), Apabila Thriller, Komedi dan Seram Digabungkan!

Aerill Hassan
0
Assalamualaikum dan salam sejahtera

The Menu (2002

Filem The Menu (2022) merupakan sebuah filem komedi seram dan ngeri diarahkan oleh Mark Mylod, ditulis oleh Seth Reiss dan Will Tracy. Filem ini menampilkan barisan pelakon seperti Ralph Fiennes, Hong Chau, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Janet McTeer, Reed Birney, Judith Light adn John Leguizmo.


Tayangan perdana filem ini berlangsung di Festival Filem Antarabangsa Toronto pada 10 September 2022 dan ditayangkan secara rasmi di USA bermula 18 November 2022. Sehingga artikel ini ditulis, filem ini mendapat kutipan pecah panggung $USD 76 juta dengan bajet pembikinan filem berjumlah $USD 30 juta. 

FILEM THE MENU (2022)


Pengarah : Mark Mylod
Penulis : Seth Reiss, Will Tracy
Cerita : Will Tracy
Penerbit : Adam McKay, Betsy Koch, Will Ferrell
Sinematografi : Peter Deming
Muzik : Colin Stetson
Durasi : 106 minit
Bajet : $USD 30 Juta
Rotten Tomatoes : 89%
Metacritic : 71/100
CinemaScore : B
PostTrak : 78%

BARISAN PELAKON FILEM THE MENU (2022)

 • Ralph Fiennes as Chef Slowik
 • Anya Taylor-Joy as Margot
 • Nicholas Hoult as Tyler
 • Hong Chau as Elsa
 • Janet McTeer as Lillian
 • Paul Adelstein as Ted
 • John Leguizamo as movie star
 • Aimee Carrero as Felicity
 • Reed Birney as Richard
 • Judith Light as Anne
 • Rebecca Koon as Linda
 • Rob Yang as Bryce
 • Arturo Castro as Soren
 • Mark St. Cyr as Dave
 • Peter Grosz as sommelier
 • Christina Brucato as Katherine
 • Adam Aalderks as Jeremy
 • Matthew Cornwell as Dale

SINOPSIS FILEM THE MENU (2022)


(Google Translate😅) Margot Mills dan teman lelakinya Tyler mengembara dengan bot ke Hawthorn, sebuah restoran eksklusif yang dimiliki dan dikendalikan oleh chef selebriti Julian Slowik, yang terletak di sebuah pulau persendirian. Tetamu lain yang menghadiri makan malam itu ialah Lillian Bloom, seorang pengkritik makanan; editornya Ted; pasangan kaya Richard dan Anne Leibrand; George, seorang bintang filem yang dicuci, dan pembantu peribadinya Felicity; rakan kongsi perniagaan Soren, Dave, dan Bryce; dan ibu Julian yang pemabuk. Kumpulan itu diberi lawatan ke pulau oleh restoran maître d'hôtel, Elsa, yang menyatakan bahawa Margot bukanlah tetamu yang ditetapkan Tyler untuk malam itu.

Makan malam bermula, dan Julian memperkenalkan satu siri kursus, menyampaikan monolog yang semakin meresahkan tentang setiap hidangan. Semakin malam, rahsia tentang setiap tetamu, dari hal ehwal hingga penyelewengan, perlahan-lahan terbongkar. Semasa kursus keempat, seorang chef sous membunuh dirinya di hadapan tetamu, dan seorang lagi kakitangan memotong jari manis Richard apabila dia cuba melarikan diri. Selepas kursus keempat, pelabur utama restoran itu—yang juga Soren, Dave, dan bos Bryce—tenggelam dalam pandangan penuh pengunjung. Di pelbagai tempat pada waktu malam, Julian membenarkan tetamu cuba melarikan diri, hanya untuk meminta kakitangan menangkap dan mengembalikannya.

Julian mendedahkan semua tetamu dipilih kerana mereka sama ada menyumbang kepadanya kehilangan minat terhadap krafnya atau kerana mereka mencari rezeki dengan mengeksploitasi kerja tukang dan pekerja seperti dia dan pasukannya. Dia mengumumkan bahawa semua orang yang hadir akan mati pada penghujung malam. Memandangkan kehadiran Margot tidak dirancang, Julian secara peribadi memberinya pilihan untuk mati sama ada bersama kakitangan atau tetamu.


Didedahkan bahawa Margot ialah seorang pengiring yang pernah bertemu dengan Richard sebelum ini, dan yang telah diupah oleh Tyler untuk malam itu. Julian mendedahkan bahawa Tyler telah dijemput secara peribadi dan tahu bahawa makan malam itu akan berakhir dengan kematian semua orang, jadi dia menjemput Margot kerana mengetahui dia akan mati, yang menimbulkan kemarahan dan kesedihan Margot. Julian memalukan Tyler dengan memaksanya memasak dan menghina makanannya, kemudian mengarahkan Tyler menggantung dirinya. Julian meminta Margot mengumpul tong yang diperlukan untuk pencuci mulut.

Margot menyelinap masuk ke dalam rumah Julian, hanya untuk diserang oleh Elsa. Margot membunuh Elsa dengan menikam lehernya. Selepas melihat keratan akhbar kehidupan lampau Julian di restoran makanan segera, Margot mencari radio, meminta bantuan dan kembali ke restoran dengan tong. Seorang pegawai Pengawal Pantai tiba dari botnya, kemudian mendedahkan dirinya sebagai tukang masak barisan yang menyamar dan kembali ke dapur.


Margot mengejek masakan Julian dan masakan "tanpa cinta", dan mengadu bahawa dia masih lapar. Apabila Julian bertanya apa yang dia ingin makan, Margot meminta burger keju dan kentang goreng; Julian menyediakan hidangan mengikut spesifikasinya. Semasa penyediaan burger keju itu, kecintaan Julian terhadap makanan dan masakan nampaknya disemarakkan semula. Margot menggigit dan memuji makanannya, kemudian bertanya sama ada dia boleh mendapatkannya "untuk pergi". Julian membungkus makanan untuknya, dan dia dan kakitangan membenarkannya pergi. Margot menaiki bot Pengawal Pantai yang berlabuh berhampiran dan melarikan diri dari pulau itu.

Pencuci mulut ialah hidangan s'mores tinggi—kakitangan menutup lantai dengan keropok graham yang dihancurkan dan menghiasi tetamu dengan stola yang diperbuat daripada marshmallow dan topi yang diperbuat daripada coklat. Julian kemudian membakar restoran itu, meletupkan tong dan membunuh tetamu, kakitangan, dan dirinya sendiri, memenuhi janji mautnya. Semasa Margot memerhati dari bot, dia membongkar burger kejunya untuk pergi, menggigit dan menggunakan salinan menu untuk mengelap mulutnya.

ULASAN FILEM THE MENU (2022)


Menonton trailer filem ini ketika sedang menonton filem lain di pawagam membuatkan aku ternanti-nanti peluang dan ruang untuk menyaksikan filem ini. Memandangkan filem ini sudah mula ditayangkan di laman streaming Disney Plus Hotstar, jadi aku terus menonton filem ini dengan jangkaan yang tinggi. 


Jalan cerita filem ini bagi aku sungguh bijak. Permulaan filem semuanya kelihatan masih tidak jelas. Siapakah mereka? Mereka ke mana? Apa tujuannya? Setiap satu persoalan dikupas dengan baik, membuatkan penonton memahami satu demi satu tanpa terkeliru.  Antara plot yang membuatkan aku terkejut adalah bila mana watak Nicholas Hoult iaitu Tyler rupa-rupanya tahu tentang mereka semua akan dibunuh sejak awal. Lebih mengejutkan watak beliau kelihatan tergantung pada syiling selepas babak Tyler gagal memasak menu dengan baik.


Ralph Fiennes, siapa boleh sangkal kebolehannya dalam menjadikan watak dengan lebih menarik. Boleh dilihat bagaimana watak beliau sebagai Chef Slowik dirungkaikan sebagai seorang chef yang sudah berputus asa. Perwatakannya yang serius dan kadangkala agak menyeramkan bagi aku. Anya Taylor-Joy juga sekali lagi membuktikan beliau sebagai pelakon wanita yang cukup berbakat melalui apa yang dilihat sepanjang filem ini ditayangkan. Jujur, sepanjang filem ini, aku cukup membenci watak Tyler yang dilakonkan oleh Nicholas Hoult kerana perwatakannya yang mengjengkelkan.

Filem ini memberikan aku rasa saspens, thriller dan beberapa lagi genre yang membuatkan aku suka dengan filem ini. Setiap kali menu dipertontonkan, aku cuba memahami apa yang digambarkan, serta nilai astetik yang sangat menarik. Tahniah pada pasukan produksi kerana berjaya membuatkan aku terliur dengan menu-menu yang dihasilkan (kecuali pada beberapa menu yang agak ngeri).


Kesimpulannya, filem The Menu (2022) ini merupakan antara filem terbaik bagi tahun 2022. Barisan pelakon yang menarik ditambah dengan jalan cerita yang menarik membuatkan filem ini sebagai satu hiburan yang menarik untuk aku tonton berulang kali. Untuk itu, aku berikan filem ini :

BINTANG : ⭐⭐⭐⭐/5


RUJUKAN;
 • Disney Plus
 • Wikipedia
 • Google Image


Post a Comment

0Comments

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.


Post a Comment (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!